Riscul cresterii inflatiei, dobanzile real negative ale bancilor si tendinta din ce in ce mai pregnanta spre consum ar putea sa-i orienteze pe romani spre economisirea in euro si dolari, avertizeaza analistii economici.

Ei mai spun ca vinovati de aceasta situatie sunt in primul rand bancherii, care profita de miopia si captivitatea clientilor in acceptarea unor dobanzi negative.

Cata vreme in lupta cu creditul de consum BNR pierde tot mai mult teren, iar cardul de credit devine unul dintre cele mai utilizate instrumente de imprumut, economisirea a coborat la cote care dau de gandit.

Potrivit unui recent studiu al BNR, economisirea trebuie gestionata cu mare atentie, intrucat evolutia nefavorabila a acestui proces poate afecta chiar stabilitatea financiara.

Profesorul de economie Daniel Daianu: „Avem un joc cu focul care ne poate arde pe toti"

„Economisirea depinde de veniturile oamenilor – cand ele cresc, inclinatia de a economisi este mai mare – si de remunerare. Daca dobanzile pasive sunt persistent negative, economisirea este lovita. Acest risc creste pe masura ce perioada de dobanzi vizibil real negative se prelungeste.

Unii bancheri comerciali mizeaza pe miopia sau pasivitatea, captivitatea unor cetateni in acceptarea ratelor real negative – avem aici un joc cu focul, care ne poate arde pe toti.

Este de inteles vria cresterii creditului de consum in ultimii ani avand in vedere nivelul de trai al cetateanului obisnuit in raport cu standardele europene, ca si concurenta in industria bancara.

Dar sa ne fie clar: avem nevoie de inflatie mai mica, dobanzi real pozitive, diversificarea posibilitatilor de plasament financiar si de o politica fiscala care sa tina cont de realitatea dobanzilor real negative.

Reorientarea cetatenilor spre economisire in valuta decurge din persistenta inflatiei inalte cumulate cu dobanzi real negative. Iar aprecierea leului nu ar stopa reorientarea".

Liviu Voinea, conferentiar SNSPA: „Ma tem ca vom ramane o economie care consuma pe datorie"

„Conditia fundamentala pentru economisire este existenta dobanzilor real pozitive (peste rata inflatiei), ceea ce nu se mai intampla la noi de cateva luni bune. De asemenea, cand alte investitii au randamente mai bune decat dobanzile, fie ele si real pozitive, e greu sa determini lumea sa economiseasca.

In orice caz, impozitul de 16% pe dobanzi nu este o masura care sa stimuleze economisirea. In plus, boom-ul consumului nu poate fi conciliat cu cresterea economisirii. Ma tem ca vom ramane, in viitorul imediat, o economie care consuma pe datorie si nu economiseste mai nimic".

Citeste articolul intreg in Gandul