Comisia speciala a finalizat proiectul statutului senatorilor si deputatilor, acesta aflandu-se ieri pe ordinea de zi a sedintei comune a Parlamentului. Proiectul a fost pritocit mai mult de o jumatate de an, el provocand indignarea opiniei publice din cauza privilegiilor aberante pe care si le acordasera alesii.

Astfel, acestia cerusera sa primeasca ajutor de inmormantare in suma de 2000 de euro, precum si indemnizatii compensatorii la finalul mandatului. Adica, daca nu mai intra pe listele parlamentare, sa li se acorde sase salarii compensatorii la fel ca muncitorilor disponibilizati, pe motiv ca "sunt stresati de incetarea mandatului".

Salariile compensatorii au fost aprobate de birourile permanente ale Camerei si Senatului.

Insa in forma finala a statutului a fost introdusa si o alta dovada a nerusinarii parlamentarilor, care au depasit orice limita a bunului-simt. Art.

47 spune ca "deputatii si senatorii beneficiaza de medicamente gratuite"! Asta, in conditiile in care oamenii obisnuiti, fara girofar si imunitate stau la cozi interminabile in fata farmaciilor pentru medicamente compensate, care oricum nu sunt de gasit.

O alta nerusinare prevazuta in statutul parlamentarilor este privitoare la dreptul de a primi pasaport diplomatic nu numai deputatii si senatorii, ci si sotiile si copiii acestora. Alesii neamului au transat si marea lor durere - cea legata de pensie. Astfel, parlamentarii si-au aranjat batraneti linistite si cateva zeci de milioane pe luna.

Deputatii si senatorii vor beneficia de pensie de serviciu in cuantum de 40%, 60% sau 80% din venitul brut lunar al unui parlamentar, in functie de cate mandate au la activ - unul, doua, trei sau mai multe. Pensia minima va fi de cel putin 2.000 de lei noi pe luna. De pensia de serviciu vor beneficia si parlamentarii din mandatele anterioare, din 1990 pana in 2004.

Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii se va suporta direct de la bugetul de stat. Un capitol separat este dedicat "drepturilor patrimoniale" - dreptul la indemnizatie, la cheltuieli de protocol, la diurna etc.

Astfel, in afara de indemnizatie, cazare gratuita, diurna de deplasare, diurna de sedinta, suma forfetara, decontarea benzinei consumate de masina, deputatii beneficiaza de transport intern gratuit pe orice mijloc de transport, aerian, auto, fluvial sau pe calea ferata, la clasa I.

De asemenea, potrivit statutului, deputatii si senatorii beneficiaza si de gratuitate pentru telecomunicatii, adica telefon si internet, precum si pentru taxele postale.

Cu aceasta ocazie, parlamentarii au avut grija sa-si mareasca si suma forfetara, care pana acum era echivalenta cu salariul brut. Adica un senator sau un deputat primea, pe langa indemnizatie, inca o suma neta egala cu brutul salariului, aproximativ 40-50 milioane, din care sa-si asigure plata salariilor angajatilor de la cabinetul parlamentar.

Suma forfetara nu trebuie justificata cu acte decat in proportie de 40%. Potrivit noului statut, suma forfetara va fi egala cu o indemnizatie si jumatate, fiind majorata cu 50%.

Proiectul statutului parlamentarilor se afla aseara la punctul 8 pe ordinea de zi a sedintei comune, insa, chiar daca nu credeau ca vor mai avea timp sa-l dezbata in aceasta sesiune, deputatii si senatorii de toate culorile politice s-au aratat in unanimitate favorabili acestuia, fara sa se gandeasca nici macar la imaginea negativa pe care si-o va atrage institutia parlamentara in ochii opiniei publice.