Desemnarea Erste Bank drept castigatoare a licitatiei pentru BCR i-a facut pe jurnalisti sa ridice cateva semne de intrebare.

Evenimentul zilei sustine ca alegerea, lasand la o parte pretul, este una curioasa, avand in vedere ca politica austriecilor se adreseaza mai degrama clientilor mici, dar multi, fapt care i-ar fi indreptatit sa-si indrepte privirile mai degraba catre CEC.

La randul sau, Cotidianul remarca faptul ca Erste a castigat in ultimii ani din preluari agresive pe piata bancara din Europa Centrala si de Est.

Romania libera aminteste ca implicarea BRD si IFC , in 2003, a dus la cresterea valorii BCR, in timp ce Averea precizeaza ca cele doua institutii financiare internationale au avut cel mai mult de castigat din aceasta privatizare.

Erste Bank este castigatoarea celei mai mari privatizari romanesti

Austriecii de la Erste vor fi noii proprietari ai celei mai mari banci romanesti. Oferta acestora, de 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din actiunile celei mai mari banci romanesti a fost mai buna in ochii Comisiei de privatizare decat cea a portughezilor de la BCP Millenium.

Din banii obtinuti, 1,55 miliarde de euro se duc la BERD si IFC, care detin un sfert din actiunile bancii. Statul va lua diferenta de 2,23 miliarde de euro. Cu tot cu vanzarile de actiuni de acum doi ani, statul va fi incasat din vanzarea BCR aproape 2,5 miliarde de euro.

Si invinsii sunt multumiti

Deznodamantul in cazul BCR i-a facut fericiti pe toti cei implicati, de la membrii comisiei de privatizare la reprezentantii Erste - castigatorul, BCP - pierzatori si BERD si IFC - investitorii temporari. „E o senzatie deosebita ca Erste Bank sa castige cea mai mare banca din Romania.

Licitatia a fost organizata corect, transparent si ar trebui sa creeze credibilitate Romaniei", a declarat Manfred Wimmer, reprezentantul Erste Bank. Cei care ies din joc, BERD si IFC, sunt de parere ca trecerea BCR pe maini private este cea mai spectaculoasa privatizare la care au asistat.

Analistii economici au previzionat acest rezultat inca de zilele trecute, dand castig de cauza lui Erste. Aceasta si-ar fi permis plata unui pret mai mare, bazandu-se pe creditul pe care i l-au dat investitorii in trecut, la celelalte privatizari din regiune, care s-au dovedit de succes, au argumentat analistii.

Austriecii depasesc o treime din piata

Cu toate acestea, deznodamantul privatizarii BCR este putin surprinzator. Erste este cunoscuta drept „pusculita Europei de Est" - adica o banca precum CEC-ul, care se bazeaza mai mult pe atragerea de economii si pe lucrul cu clienti multi si mici, decat pe cel cu corporatii mari. Or, BCR este lider de piata si in sectorul companiilor.

Similaritatile cu CEC i-au facut pe austrieci sa-si manifeste intr-o prima faza interesul pentru preluarea Casei de Economii, depunerea unei oferte pentru BCR fiind vazuta in vara ca o tentativa de a cunoaste mai bine concurentii de pe piata romaneasca. Piata din care bancile austriece ajung sa detina, ca urmare a cumpararii BCR, mai mult de o treime. La cota de 25% a BCR se adauga cea de aproape 9% a Raiffeisen.

Peste 1.000 de euro pe client

La pretul de 3,75 miliarde de euro oferit pentru cele 62% din actiuni, inseamna ca banca valoreaza putin peste sase miliarde de euro. Astfel, castigatorul BCR va plati cate 1.212 euro pentru fiecare dintre cei 5 milioane de clienti romani.

Daca ne raportam la cota de piata, cumpararea BCR s-a dovedit un adevarat chilipir. Pentru „ratia" de circa 25% care revine BCR, austriecii/portughezii au platit cate 241,5 milioane de euro pentru fiecare punct procentual. In conditiile in care investitorii ar trebui sa scoata din buzunar cate 186 de milioane de euro pentru fiecare 1a din cota de piata detinuta de BRD.

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei

Austriecii ne-au cumparat si banii

Austriecii de la Erste Bank sint specializati in atragerea de finantare externa, inclusiv de la UE, pentru mediul economic. In ultimii ani, banca a avut o politica extrem de agresiva de preluari in Europa Centrala si de Est: au cumparat tot ce au gasit pe piata. Asa au facut profit.

IMM-urile si companiile care vor sa atraga finantare din UE gasesc in Erste un partener experimentat, inclusiv in atragerea finantarilor din Uniunea Europeana.

„Banca noastra de retail serveste interesele a mai bine de 12,5 milioane de clienti in regiune, iar o parte importanta a planului nostru de afaceri este dedicata IMM-urilor.

Fiind prezenti pe aceste piete de foarte multa vreme, am remarcat urmatoarele tendinte: deschiderea catre noi piete genereaza presiuni majore asupra IMM-urilor, mai ales in cazul celor care isi desfasoara activitatea in sectoare traditionale, precum productia de bunuri, comertul sau turismul.

In plus, avind in vedere ca IMM-urile sint cele care stau la baza oricarei economii, ele sint cu atit mai expuse fluctuatiilor din mediul de afaceri, cauzate de restructurarea economica in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Este important sa se tina seama de nevoile particulare ale IMM-urilor" – spune Walter Schmitd, seful Diviziei pentru IMM din Erste Bank.

Accesul la oportunitati de finantare ramine una dintre cele mai importante probleme ale IMM-urilor. Ele au acces la fondurile comunitare, iar noi am introdus un serviciu de asistenta in acest sens, dar bancile ramin sursa principala de finantare externa.

Acesta este si motivul pentru care noi am depus eforturi considerabile in vederea dezvoltarii unor astfel de programme - sustine oficialul Erste.

Erste Bank – specialista in preluari

Banca, lider al Grupului Caselor Austriece de Economii, a avut in ultimii ani o politica extrem de agresiva in regiunea Europei Centrale si de Est, concretizata prin preluari succesive de banci oferite spre privatizare. A cumparat actiuni la banci din Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Slovenia, iar anul acesta si-a adjudecat pachetul majoritar la o banca importanta din Serbia.

Inceputul expansiunii bancii in regiune a fost facut in septembrie 1998, prin preluarea bancii ungare Mezobank. De atunci pina in prezent, Erste a cheltuit in scopul preluarii de pachete de actiuni peste 2,5 miliarde de euro.

Citeste articolul intreg in Cotidianul

Cea mai mare banca din Romania

BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproape noua miliarde euro si un profit dupa primele noua luni de aproximativ 180 de milioane euro. Conform declaratiilor presedintelui bancii, Nicolae Danila, BCR va depasi tinta pe care si-a propus-o pentru anul 2005 - 190 milioane de euro.

La sfarsitul lunii septembrie, activele BCR au crescut la 28,7 miliarde RON, ceea ce inseamna peste 8 miliarde de euro, potrivit declaratiilor oficialilor bancii. Soldul creditelor s-a situat dupa primele trei trimestre la 13,8 miliarde RON. Finantarile acordate populatiei aduna 5,3 miliarde RON, iar depozitele care au fost atrase au atins suma de 19,8 miliarde RON.

Programul de extindere al bancii continua si prezent, iar la finele lui octombrie BCR avea 350 de unitati bancare in teritoriu.

Intrarea BERD si IFC a dus la cresterea pretului

Reamintim ca statul a scos la vanzare 61,88% din actiunile BCR, Guvernul controland prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului 36,88% din capitalul BCR si avand dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta, in mod egal, de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

(BERD), din anul 2003. Intrarea BERD si IFC in actionariatul BCR a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor, ceea ce a dus la majorarea pretului de vanzare comparativ cu suma oferita la prima incercare de privatizare, in jur de 800 de milioane de dolari.

Cele doua institutii internationale au cumparat pachetul de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Vanzarea pachetului a facut parte dintr-o intelegere intre Guvernul Nastase si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut.

Conform HG 118/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, din comisia de privatizare au facut parte: Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei (fost ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic), Aleodor-Marian Francu, reprezentant al Cancelariei primului ministru, Bogdan Olteanu, ministru pentru Relatia cu

Parlamentul, Sebastian Bodu, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii (promovat in comisie dupa deschiderea ofertelor), Giliola Ciorteanu, reprezentant al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu, reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri.

Romania libera

Statul roman a luat pe Banca Comerciala cat 3% din PIB

Grupul financiar austriac Erste Bank a castigat finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), platind peste 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile liderului pietei bancare romanesti, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, in calitate de sef al Comisiei de privatizare.

Pentru a-si lasa in urma rivala, Banco Comercial Portugues (BCP) Millennium, Erste a platit un pret de 7,65 euro pe o actiune BCR.

Suma platita este de cinci ori mai mare ca valoarea contabila a bancii (1,193 miliarde euro), ridicand astfel valoarea de piata a BCR aproape de sase miliarde euro. Cele doua banci au „introdus in sistem" ofertele finale imbunatatite, la capatul unei privatizari transparente, care a tinut cu sufletul la gura competitorii.

Cea mai buna afacere au facut-o insa cele doua institutii financiare internationale, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ele vor colecta aproape 1,5 miliarde euro, pe un pachet de 26% pe care au platit, in 2003, 222 milioane dolari. Cele doua institutii au castigat de opt ori mai mult decat au platit. Kurt Geiger, director in BERD,

s-a multumit ieri sa constate ca a banca tarilor est-europene a investit trei miliarde euro in Romania.

Statul roman a castigat, pe pachetul sau de 36,88% din BCR, doar 2,25 miliarde euro.

Suma este echivalenta cu 3% din PIB estimat in acest an, de trei ori mai mare decat deficitul fiscal anuntat de autoritati.

Francisco de Lacerda, director executiv la Millenium, a declarat pentru „Averea" ca a fost un procent transparent si a refuzat sa dea detalii referitoare la pretul oferit de banca sa, dar a admis ca oferta portugheza a fost inferioara celei austriece.

Manfred Wimmer, oficial al Erste Bank, a declarat ca banca sa va face tot posibilul nu numai pentru dezvoltarea BCR, ci si pentru a duce Romania in Europa.

Toata piata financiara a urmarit cu interes alegerea bancii care va prelua BCR. „Daca portughezii castiga BCR-ul, este de asteptat ca pretul din privatizarea CEC sa creasca foarte mult, intrucat Erste participa si acolo", spune un bancher.

„Este, totodata, foarte probabil ca portughezii sa castige, intrucat austriecii au „privatizat" pana acum si banca Agricola, si Petrom-ul si au devenit investitorul numarul unu in Romania", a mai spus bancherul.

Conform analistilor, orice banca vine in Romania cu intentia de a-si asigura profitul pe termen lung, in timp asteptandu-se de la piata locala sa confirme potentialul de crestere rapida estimat in prezent.

Cu un pas major in interiorul ciclului de dezvoltare rapida a pietei financiare a Romaniei, portughezii de la Millennium si-au asigurat o noua sursa sigura de profit pentru urmatoarele decade si un nou punct de ancorare pe harta lumii. Portughezii sunt prezenti pana si pe continentul amercian.

Citeste articolul intreg in Averea