Departamentul de Lupta Anticoruptie a reluat de curind controlul privind felul cum au fost cheltuiti banii Phare in proiectul "H.I.T. Hemeius", in care sunt implicati oameni de afaceri bacauani. Afirmatia a fost facuta de Cristian David ministru delegat in emisiunea "Guerrilla Raport", realizata de Carol Sebastian.

Reamintim ca in anul 2003 Guvernul Romaniei primise o sesizare din partea OLAF (Oficiul European de Lupta Anti-Frauda) privind unele posibile fraude in gestionarea banilor europeni ce au finantat realizarea parcului industrial H.I.T. Hemeius. Sesizarea a ramas neverificata timp de un an de zile pana cand presa a scos-o la lumina.

La acea vreme, in 2004, lideri PSD, precum Serban Mihailescu sau Viorel Hrebengiuc, au negat vehement pana si existenta unei astfel de sesizari sau au explicat ca este vorba despre o sesizare nesemnata.

Corpul de Control al Guvernului, condus atunci de Victor Ponta a declansat un control, pe care astazi ministrul David il considera "de forma", redactand un raport ce infirma suspiciunile de frauda ale europenilor.

Controlul reluat acum de Departamentului de Lupta Anticoruptie vizeaza posibilitatea de frauda in proiectul "H.I.T. Hemeius", de realizare a unui parc industrial, respectiv "felul in care au fost dirijate fondurile comunitare neconform cu evidentele contabile ale proiectului respectiv", dupa cum spune ministrul Cristian David.

In 2004, Victor Ponta a fost acuzat de catre presa ca a alcatuit un raport care viza doar un singur aspect al sesizarii facute de investigatorii europeni, cel al folosirii banilor Phare in proiectul H.I.T. Hemeius, fara a lua in discutie si precizarea din document referitoare la constituirea "unei mafii a gulerelor albe la Bacau".

David ii nominalizeaza pe Viorel Hrebengiuc, Dumitru Sechelariu si Corneliu Iacobov ca facand parte din grupul de lideri PSD din Bacau de care vorbeste sesizarea OLAF.