Inarmati cu celebrul raport al oficialului european Fabrizio Barbaso, oamenii de afaceri romani au criticat dur, ieri, incapatanarea cu care autoritatile statului incearca sa mentina patru initiative legislative etichetate deja de europeni ca fiind anticoncurentiale, respectiv incompatibile cu aquis-ul comunitar.

Afaceristii romani l-au avut de partea lor pe Onno Simons, seful adjunct al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care a recomandat Guvernului Romaniei sa se concentreze asupra problemelor pentru care a primit suficiente cartonase galbene si rosii, in loc sa creeze altele noi.

Ce amendeaza europenii

1. Introducerea unor preturi minime la alcool si tigari, decizie care ar favoriza constituirea de carteluri.

2. Noul proiect al Legii farmaciilor. Acesta contine restrictii multiple (geografice, demografice) si prevede si limitarea numarului de unitati farmaceutice detinute de o singura entitate. Perdantii sunt de departe lanturile de farmacii, o parte dintre acestea fiind detinute de catre operatori europeni.

3. Prin mecanismul timbrelor, producatorii autohtoni de bauturi alcoolice sunt avantajati fata de importatori. Acestia din urma trebuie sa plateasca timbrele in avans, in vreme ce producatorii locali pot achita aceste taxe pe masura ce produc.

4. O ordonanta de urgenta, initiata de Ministerul Culturii si promulgata pe 14 iulie 2005, prin care distribuitorii si producatorii de filme romanesti se bucura de sprijin financiar. Comisia Europeana a taxat aceasta prevedere drept „discriminatorie fata de lucrarile care nu sunt romanesti".

Articol integral in EVZ