Privatizarea BCR a fost cea mai de succes tranzactie pe care a inregistrat-o statul roman, scrie Banii Nostri. Cele doua miliarde de euro luate pe BCR sunt mai greu de cheltuit decat au fost de incasat, scrie EVZ. Lipsa spagii a urcat pretul BCR, cred cei de la Averea, care anunta ca Erste Bank intentioneaza sa vanda jumatate din spatiile Bancii Comerciale. Pana in 2009, rata de profitabilitate va ajunge la 10%, scrie Romania Libera. Ziarul Financiar ne dezvaluie ce a fost in spatele scenei. Privatizarea BCR netezeste traseul Romaniei sub presedintia austriaca la UE, afirma cei de la Cotidianul.

Ce facem cu atatia bani?

3,75 de miliarde de euro. Atat au platit austriecii de la Erste pentru 62% din BCR. 1,55 miliarde se cuvin actionarilor BERD si IFC. Alte 28 de milioane le va lua consultantul Daiwa Bank, in contul comisionului de succes de 0,75%. Tot mai raman 2,2 miliarde de euro, suma pe care Romania nu a mai vazut-o pana acum venind intr-o singura transa.

Tentatiile populiste sunt cele mai puternice in randul reprezentantilor puterii. La un moment dat, presedintele PD Emil Boc propunea ca o parte din bani sa fie folosita pentru salariile profesorilor. Iar Adrian Iorgulescu ar vrea o felie pentru Cultura.

Adriean Videanu incearca sa capitalizeze latura liberala a electoratului PD. El spune ca banii ar trebui folositi pentru proiecte de infrastructura si, mai mult, propune infiintarea unui „Minister al Infrastructurii" in locul Ministerului Transporturilor.

Premierul Tariceanu, care pana una-alta are ultimul cuvant, a preluat ideea lui Basescu de a cheltui banii pe proiecte. Premierul anunta ca suma va ajunge intr-un fond special si va fi prezentata in paralel cu propunerile de cheltuire. (Articol integral in EVZ).

Lipsa spagii a urcat pretul BCR

"Este cea mai mare investitie pe care a facut-o vreodata o companie austriaca in afara granitelor tarii si cea mai realizata vreodata in Romania", a remarcat presedintelui executiv al bancii austriece, Andreas Treichl.

Mai mult, premierul Tariceanu declara ca procesul de vanzare a 61,88% din BCR "a fost o privatizare fara dubii", iar transparenta si profesionalismul Comisiei de Privatizare le va aduce membrilor acestora decoratii oferite de presedintele tarii.

In timpul negocierilor, pentru banii oferiti, cei de la Erste au reusit sa impuna prezenta a cinci membri in Consiliul de Administratie, in timp ce Societatile de Investitii Financiare vor ramane cu doi membri, daca "vor avea 20% din capital".

Deciziile pe care intentioneaza sa le ia Erste nu sunt confortabile pentru toata lumea. Inca se negociaza daca intreg contractul va fi public, sau doar o parte din acesta, a spus Treichl.

Stim insa ca Erste va "optimiza" afacerile BCR. Treichl a evitat sa precizeze daca Erste va face concedieri, dar a tinut sa mentioneze ca "nu exista nici o prevedere cu privire la personal in contract".

In plus, Erste a anuntat ca, pana la sfarsitul anului 2008, suprafata totala a sucursalelor se va reduce cu 50%, sumele obtinute din vanzarea locatiilor urmand sa fie transformate in castiguri extraordinare pe termen mediu. (Articol integral in Averea)

BCR s-a maritat cu nasul integrarii

Cancelarul Wolfgang Schüssel va prezida politic decizia de primire in UE a unei tari in care Austria a investit sapte miliarde de euro. Daca in anii trecuti Austria privea cu destula raceala integrarea „mincatorilor de lebede", e de asteptat ca acum aderarea Romaniei sa fie privita cu un interes special.

Dupa privatizarea Petrom si a BCR, austriecii au de protejat in Romania cele mai mari capitaluri investite pina in prezent de o tara occidentala.

Importanta mediului de afaceri austriac pentru aderarea Romaniei la UE a fost subliniata chiar de ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik. In noiembrie, ea cerea investitorilor austrieci sa faca lobby pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, care risca sa fie blocat in Parlament de opozitia social-democrata si eurosceptica.

Decizia privind aderarea in 2007 sau 2008 va fi luata sub presedintia austriaca. Politologul german Anneli Ute Gabanyi ne-a explicat rolul Austriei in ceea ce priveste aderarea Romaniei: „Daca va fi o decizie politica a statelor membre, ea se va reflecta si in raportul Comisiei Europene.

Important va fi din nou Consiliul European (format din liderii celor 25 de state membre - n.r.), respectiv presedintia austriaca". Nu ar fi prima data cind Austria sprijina Romania in structurile europene.

Conform unor surse, Austria ar fi fost cea care a ajutat Romania sa intre in Consiliul Europei, in 1993. (Articol integral in Cotidianul)