Este vorba de vanzari "in lipsa", operatiuni uzuale pe pietele externe (vinzi actiuni pe care nu le detii, dar pe care le poti imprumuta de la broker contra unei dobanzi, profitul venind in urma rascumpararii lor la un pret mai mic), care se pot dovedi profitabile in SUA, unde asigurarile, companiile aviatice, dar si bancile par domenii vulnerabile.

Perspectiva majorarii dobanzilor nu e de bun augur pe piata americana de capital, fiind previzibile scaderi pentru principalele actiuni cotate si in sectiunea bondurilor.

De altfel, majorarile succesive ale dobanzii de interventie in SUA au fost percepute de investitori ca obstacole in calea dezvoltarii companiilor. In plus, calamitatile naturale au pus intr-o postura delicata companiile de asigurari, iar scumpirea combustibililor a adus in pragul falimentului companiile aviatice.

Majorarile succesive ale dobanzii de interventie (4% in SUA fata de 2% in spatiul euro) ar putea pune in dificultate si bancile, riscul de nerambursare a creditelor acordate in perioada cand nivelul Libor era de 1% nefiind neglijabil.

Articol integral in Banii Nostri