Statul roman printr-o comisie ce va fi decorata in curand la Cotroceni, a reusit sa vanda ultimul ghiul amanetat al economiei romanesti adica BCR cu pretul record de 3.75 miliarde de euro.

Solemnitatea semnarii acordului a fost deosebit de mediatizata, succesul nu a avut limite, a ramas aspectul nesemnificativ al datei in care statul roman va incasa aceasta suma uriasa si vrem sa va aducem aminte ca din cele 61% din actiuni doar 36% sunt ale lui Vladescu iar 25% apartin Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare si lui IFC, doi galantomi care au investit pe vremea lui Nastase si incaseaza pe vreamea lui Tariceanu evident un picut mai mult.

Intrebarea romanului de rand este evidenta si chiar superflua: cine a castigat din chestia asta?

Miercuri, Erste Bank a deschis in bursa de la Viena cu -4% in schimb Millenium la Lisabona a inchis cu +10%, ciudat , nu? Primul castigator aparent coincide cu pierzatorul.

Oare de ce actionarul austriac nu s-a bucurat de aceasta achizitie de exceptie?In primul rand pentru ca se astepta la 3.5 mld de euro, apoi pentru ca nu i-au placut comisioanele de 180 de mld de euro si mai ales pentru ca daca Erste vrea sa si plateasca, are nevoie sa faca o marire de capital de 2.4 mld euro ca sa si gaseasasca fondurile necesare.Problema lui Erste Bank este daca aceasta marire

de capital va avea succes, iar daca nu mai are o sansa sa faca cu BCR un profit atat de mare incat sa-si poata plati datoria.Nu uitati ca imediat EBRD, IFC si comisionele se vor platii imediat,…oare de ce?

Vreti un sfat speculativ? Vindeti actiuni Erste Bank , cumparati Millenium si mai ales vindeti SIF-uri pentru ca Erste are nevoie de bani si de majoritate , deci primul lucru dupa cotarea BCR pe BVB va vinde 10% din BCR fara sa-si afecteze pozitia, in plus va mai dau un sfat, cumparati euro contra lei pentru ca Erste isi va cumpara cele 2.4 mld cu lei de la BCR, iar daca vreti sa speculati

cumparati $/lei. Oricum vorbim peste 6 luni si daca gresesc promit sa-mi pun cenusa in cap.