Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a stabilit noi masuri pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere si implicit pentru limitarea creditului in valuta.

Astfel, a fost majorata rata rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta de la 30 la 35 la suta si s-a decis intarirea controlului de lichiditati.

Decizia a fost luata, miercuri, dupa ce Consiliul de Administratie al BNR a evaluat ansamblul conditiilor economice prezente, atat cele interne cat si pe plan international, dar si riscurile si incertitudinile aferente.

Consiliul de Administratie al BNR considera cresterea consumului ca fiind nesustenabila si, tototdata Banca Centrala este ingrijorata de stagnarea ofertei in raport cu cresterea exploziva a cererii.

Conform datelor statistice, citate de BNR, inflatia va depasi usor la sfirsitul anului 8,5 procente.

Potrivit comunicatului BNR, Consiliul de Adminstratie este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere din perioada urmatoare.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 8 februarie 2006, cand va fi analizat al treilea raport trimestrial asupra inflatiei.