Sapte tulpini de virus H5, recoltate din judetele Calarasi - Modelu, Tonea, Ialomita- Traian, Marsilieni, Buzau- Odaile, Braila- Dudesti, Tataru, Ciocile, Chichinetu vor fi trimise la Laboratorul de la Weybridge, Marea Britanie, singurul laborator acreditat si finantat de UE care analizeaza gratuit probele primite, informeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii.

In comuna Marsilieni din judetul Ialomita a fost efectuata prima parte a dezinfectiei finale, dupa ce au fost ucise 8500 de pasari din 250 de curti.

In comuna Traian, din Ialomita s-a inceput zonarea pe 30 de case cu aproximativ 1100 pasari, dupa ce aseara Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat ca este vorba de virusul H5. De asemenea, vor fi introduse covorase de dezinfectie in comuna Traian, la toate gospodariile unde au fost descoperite focare.

In urma unei anchete epidemiologice a fost descoperit faptul ca un localnic, in gospodaria caruia exista suspiciunea virusului gripei aviare a transportat lemne altor vecini, nerespectandu-se astfel restrictiile de circulatie din focar.

Autoritatile sfatuiesc populatia care locuieste in zonele cu focare sa respecte masurile de restrictie in ceea ce priveste circulatia persoanelor in conditiile impuse de carantina.