Agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a anuntat joi ca a imbunatatit calificativul acordat BCR, de la "BB-" la "BBB-" si ca a mentinut ratingul acordat Erste Bank dupa preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru suma de 3,75 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presa al agentiei.

"Imbunatatirea ratingului reflecta parerea Standard & Poor's ca Erste Bank va fi un actionar strategic pentru BCR, care se asteapta de asemenea sa-si consolideze pozitia de lider in industria bancara din Romania" a precizat Irina Penkina, analist in cadrul agentiei internationale S&P.

In privinta aspectelor care ar putea influenta negativ ratingurile BCR, Penkina a precizat ca acestea vor depinde de nivelul suportului financiar si operational pe care il va primi banca romana de la Erste, de implicatiile restructurarilor, de performanta financiara dar si de evolutia macroeconomica si a sectorului bancar din Romania.

In ceea ce priveste Erste Bank, agentia internationala de evaluare financiara a afirmat ratingul "A-2" acordat bancii austriece pentru datoriile pe termen scurt.

"Confirmarea ratingului reflecta dimensiunea strategica a preluarii BCR, precum si increderea ca anuntata majorare de capital, de 2,4 miliarde de euro va fi indeplinita cu succeses", a declarat Bernd Ackermann, analist la Standard & Poor's.

Standard & Poor's a atentionat ca ratingurile bancii austriece ar putea fi influentate nefavorabil in situatia neatingerii obiectivelor privind profitul BCR sau in cazul efectuarii de alte achizitii de amploare, care ar putea periclita modul de refacere al capitalului.