Ministerul Finantelor va transmite Guvernului, la inceputul lunii ianuarie, modificarile aduse Codului Fiscal, iar in cursul aceleiasi luni Executivul va inainta Parlamentului, la randul sau, un proiect de lege ce va contine noile prevederi.

Reprezentantii Finantelor sustin ca modificarile incluse in acest proiect de lege au fost discutate cu reprezentantii mediului de afaceri, sindicate si patronate, in scopul imbunatatirii legislatiei fiscale din Romania, iar propunerile ce vor fi inaintate spre aprobare Guvernului vor tine cont de solicitarile care au venit din partea societatii civile.

"In decembrie 2004, Guvernul nou format a fost nevoit sa-si respecte angajamentele facute fata de cetateni - scaderea nivelului taxelor si impozitelor - si a modificat Codul Fiscal. Acea masura a fost perfect justificata, dar nu poate fi transformata intr-o regula", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Institutia precizeaza ca, in acest context, Guvernul a decis la recomandarea MFP, sa transmita Parlamentului spre dezbatere si aprobare un proiect de lege care contine modificarile Codului Fiscal.

In acest fel, va fi respectata recomandarea din Legea nr. 571/2003 privind anuntarea cu 6 luni inainte a oricarei modificari a legislatiei fiscale, MFP dorind astfel sa asigure predictibilitate si stabilitate sistemului fiscal din Romania, sa respecte mediul de afaceri, contribuabilii persoane fizice si juridice, precum si sindicatele si patronatele.

In plus, pentru a fi consecventa angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, institutia respectiva va inainta Guvernului si o propunere de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2006, pentru adaptarea legislatiei fiscale din Romania la acquis-ul comunitar.

MFP subliniaza faptul ca aceste modificari nu afecteaza in nici un fel nivelul taxarii din Ro-mania, acestea fiind necesare pen-tru a respecta angajamentele asumate fata de UE.

Ele vor fi formulate printr-o ordonanta de urgenta emisa de catre Guvern si au fost discutate deja cu mediul de afaceri, fiind publicate in urma cu sase luni, in cadrul proiectului noului Cod Fiscal.

In cateva cuvinte, prin documentul de pozitie pentru Capitolul X "Impozitarea", Romania si-a asumat obligatia de a publica in Monitorul Oficial, cu un an inaintea aderarii, titlul VI "Taxa pe Valoarea Adaugata" din Codul Fiscal, ca anexa la acest act normativ.

Conform Directivei Europene nr. 2003/1992, Romania trebuie sa modifice locul livrarii gazelor naturale si electricitatii, iar aceasta noua prevedere va fi inclusa in ordonanta de urgenta. Conform acestei modificari, TVA devine exigibila la livrarea catre consumatorul final.

De asemenea, conform legislatiei europene, va fi eliminata antrepozitarea fiscala pentru gaze naturale si electricitate, simplificand sistemul de plata a accizelor.

Regimul fiscal al cheltuielilor RAAPPS privind investitiile in imobile care nu se afla in proprietatea sa vor fi reglementate prin intermediul Codului Fiscal.

Pentru alinierea la prevederile Directivei Europene nr. 48/2003, ANAF va realiza formularul ce trebuie completat de catre platitorii de venituri nerezidenti, de natura dobanzilor, atunci cand acestia pleaca din Romania.

"De asemenea, va fi diminuat nivelul accizarii cafelei in Roma-nia pana la 5%, au mai anuntat reprezentantii Finantelor. Mentio-nam ca in UE cafeaua nu este accizata, de aceea urmarim alinierea treptata a legislatiei romanesti la normele europene si in acest domeniu".

In prezent, specialistii MFP lucreaza la avizarea Regulamentului CNVM pentru aprobarea instruc-tiunilor privind determinarea retinerilor si virarea impozitelor pe castigul de capital obtinut de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare.

Acest regulament va finaliza seria normele de aplicare a Codului Fiscal - publicate deja in cursul anului 2005 - referitoare la acele prevederi din Legea 163/2005 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003, care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006.