Dupa ce Rusia a anuntat ca intentioneaza sa mareasca substantial pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, relatiile dintre cele doua tari au inceput sa se deterioreze rapid. Drept raspuns la decizia Moscovei, Kievul a anuntat un complex de masuri prin care vizeaza obtinerea independentei energetice si subminarea tuturor intereselor rusesti din Ucraina.

Primul punct slab al Rusiei este flota Marii Negre. La numai cateva zile dupa intalnirea dintre presedintele Iuscenko si directorul CIA, Porter Goss, din 16 decembrie, Ucraina a anuntat ca intentioneaza sa treaca in revista toate intelegerile in baza carora flota rusa stationeaza pe teritoriul national.

Motivul declarat, cresterea chiriei, chiar daca, pretul anual, de 98 de milioane de dolari, ar trebui mentinut pana in 2017, potrivit ultimei intelegeri semnate la finalul mandatului fostului presedinte Kucima. Ucrainienii au deja motivul rezilierii tratatului: folosirea ilegala a unor loturi de pamant si distrugerea mediului inconjurator.

Un alt punct vulnerabil al Rusiei este exploatarea, in comun cu Ucraina, a statiilor de supraveghere de la Mukacevo si Sevastopol. Menite sa supravegheze spatiul aerian al zonei pontice, statiile au o importanta strategica pentru Rusia. Si aici Kievul a gasit solutia.

Exploatarea statiilor este ineficienta din punct de vedere financiar, in conditiile in care Rusia asigura doar 19 la suta din bugetul necesar functionarii. O a treia problema aflata in dezbatere se refera la prelungirea termenului de functionare a rachetelor strategice rusesti, RS-20.

Construite cu o tehnologie aflata acum in posesia Ucrainei, rachetele au nevoie de participarea specialistilor si tehnicii ucrainiene pentru prelungirea termenul de functionare cu 10-15 ani. In caz contrar, Rusia se vede nevoita sa investeasca masiv in fabricarea unor sisteme noi si dezafectarea celor vechi.

Sumele ar putea fi impresionante, fiecare complex de rachete avand cate 10 ogive nucleare.

Citeste articolul complet in Adevarul

Citeste articolul complet in