Miron Cozma era genul de detinut care batjocorea gardienii. Din cand in cand ii mai si lovea, cu aceeasi dexteritate cu care lovea bilele de biliard - un privilegiu de care ceilalti detinuti de la Rahova nu aveau parte. Totusi, nu a fost sanctionat decat odata - si atunci cu o singura mustrare verbala.

Toate acestea apar intr-un raport intocmit in primavara acestui an de inspectorii Ministerului Justitiei, care au verificat felul in care a fost respectat regimul de detentie in cazul lui Miron Cozma. Raportul propune detasarea actualului director de la penitenciarul Rahova.

Spre deosebire de alti detinuti, Miron Cozma isi stabilea singur programul in penitenciar, avea acces la unele spatii si dotari interzise altor detinuti, isi permitea sa joace biliard, sa pastreze la rece bauturi la propriul sau frigider din penitenciar.

Cozma avea dreptul sa se imbrace cum voia el, sa dea zilnic telefoane, cu durata nelimitata si multe altele.

Conform raportului realizat de reprezentantii Ministerului Justitiei, toate aceste concesii au avut drept consecinta neaplicarea regimului penitenciar in toate componentele sale si pe tot parcursul executarii pedepsei Practic, raportul prezentat de inspectorii Ministerului Justitiei arata ca toti directorii penitenciarelor care l-au detinut

pe Cozma, au avut o atitudine toleranta fata de acesta. Apreciem ca toleranta excesiva manifestata in cazul lui Miron Cozma a fost motivata de teama, resimtita la toate nivelurile sistemului penitenciar , se arata in raport.

Incurajat de aceasta atitudine, situatia de detinut a lui Miron Cozma a fost caracterizata de urmatoarele: - insultarea, amenintare, agresarea si chiar lovirea personalului -sicanarea pana la umilire a unor supraveghetori - refuzul de a se supune unor actiuni sau situatii - pretentia de a fi tratat ca lider Raportul constata

ca, de la rearestarea lui Miron Cozma din decembrie anul trecut, in urma revocarii decretului de gratiere, situatia s-a apropiat de normalitate.