Tariceanu este premierul cel mai afectat de prima perioada a guvernarii, comparativ cu ceilalti sefi de cabinet din ultimii 10 ani. La presedinti, primul an al lui Basescu seamana, in privinta popularitatii, mai mult cu cel al lui Ion Iliescu.

Diferenta cea mai mare se resimte in caderea lui Tariceanu in momentul primelor inundatii din aprilie 2005. O scadere asemanatoare a inregistrat Victor Ciorbea in 1998, dupa depasirea primului an de guvernare (1997), diferenta fiind ca atunci scaderea a fost brusca si masiva in urma crizei politice din primavara lui 1998 si a demisiei fortate a acestuia.

In mod similar, increderea lui Radu Vasile se prabuseste pe parcursul anului 1999, dupa depasirea primului an de guvernare a cabinetului sau, cel mai probabil cauza fiind efectele de perceptie ale implicarii Romaniei in razboiul din Iugoslavia in primavara acelui an.

Caderea pe parcursul anului 1999 este una generalizata pentru liderii acelei guvernari, fiind vizibila si scaderea increderii in presedintele Emil Constantinescu.

Nastase, premiant in primul an

Comparativ cu premierul Tariceanu, primul an de mandat al premierului Nastase (2001) este unul pozitiv pentru indicatorul increderii in persoana premierului. In general, in prima parte a mandatului, Nastase este constant in incredere, caderile si fluctuatiile urmind sa apara in a doua parte a mandatului, dupa 2003.

Dilema lui Basescu

La nivelul presedintilor, Traian Basescu are pina in momentul de fata o evolutie in incredere neafectata major de evenimentele publice, desi a resimtit uneori fluctuatiile agendei publice (mai ales perioadele de inundatii). El se aseamana, din acest punct de vedere, cu Ion Iliescu.

Exista insa o diferenta care s-ar putea sa se manifeste pentru viitor, deoarece tipul de implicare a lui Traian Basescu in evenimentele agendei publice este mult mai masiv decit al lui Ion Iliescu. Astfel, este posibil ca evolutia lui Traian Basescu sa inceapa sa fie oscilatorie, daca el va fi recunoscut ca lider al guvernarii.

Este insa posibil ca Traian Basescu sa foloseasca pozitia sa de forta, pentru a directiona "costurile" de imagine ale guvernarii catre premier.

Cititi articolul integral in Cotidianul