Conform unui proiect de act normativ propus de Ministerul Muncii, intreprinzatorii vor fi obligati sa intocmeasca si sa depuna lunar la Camerele de munca Registrul Salariatilor in forma electronica.

Intreprinzatorii resping aceasta propunere, in conditiile in care, la nivelul lunii decembrie, numai 7 la suta din cele 502.000 de societati comerciale detineau semnatura electronica, iar 99 la suta din firme sunt IMM-uri.

Pentru micii intreprinza-tori, nici investitiile pentru obtinerea semnaturii electronice nu sunt de neglijat - o taxa de 40 de euro pentru certificarea electronica si 50-150 de euro pentru achizitia unui dispozitiv special.

Ana Bontea, sefa Departamentului juridic de la Consiliul National al Intreprinzatorilor Privati Mici si Mijlocii, spune ca Registrul Salariatilor este inutil, deoarece autoritatile detin deja toate datele privind salariatii, iar actualizarile se depun lunar odata cu raportarile privind contributiile la somaj, asigurarile sociale si de sanatate.

Introdus in 2003, Registrul Salariatilor trebuia sa inlocuiasca evidenta prin carnetele de munca, acestea urmand sa fie scoase inca de atunci. De fapt, existenta lor s-a prelungit pana in 2007, astfel ca s-a ajuns la o evidenta paralela.

Intreprinzatorii au cerut permanent simplificarea birocratiei Registrului - care sa contina numai datele de identificare a salariatilor si pe cele privitoare la inceperea si incetarea contractelor de munca, nu si modificarile salariale -, dar se pare ca au obtinut chiar mai mult decat au sperat: informatizarea fortata.

Intreprinzatorii spun ca platesc deja lunar la Camerele de munca 0,75 la suta din fondul de salarii pentru evidenta si completarea carnetelor de munca, pentru o evidenta care li se cere apoi tot lor.

Ei spun ca in Europa exista o directiva care obliga autoritatile publice sa faca schimb de date intre ele, si nu sa le ceara iar contribuabililor, pentru a nu ridica bariere suplimentare in mediul de afaceri.