3% din veniturile obtinute din vanzarea de fier vechi merg la stat, ca si 10.000 de lei pentru fiecare kilogram de ambalaj introdus pe piata • Si exploatarea de masa lemnoasa va fi taxata suplimentar.

Producatorii si importatorii care introduc pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii vor plati cate 10.000 de lei pentru fiecare kilogram de anvelopa, bani care vor merge la Fondul de mediu, a decis Guvernul in sedinta de saptamana trecuta.

De asemenea, la Fondul de mediu va merge o cota de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase sau neferoase de catre detinatorii acestora, sume care se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici colectori.

Ceea ce inseamna o diminuare cu 3% a veniturilor obtinute din afacerile cu fier vechi sau din vanzarea la centrele de colectare a harburilor auto.

Sume importante vor cotiza si principalii poluatori, care sunt obligati sa plateasca 200 lei / kg pentru emisiile de pulberi, 400 lei / kg pentru emisiile de oxizi de azot si de sulf, 200.000 lei / kg pentru emisiile de poluanti organici persistenti, 120.000 lei / kg pentru emisiile de plumb si 200.000 lei / kg pentru emisiile de plumb.

Si agentii economici care utilizeaza terenuri pentru depozitarea deseurilor vor plati la stat sume suplimentare, intre 2.000 lei si 40.000 lei / mp / an, in functie de natura deseurilor.

Articol integral in Gandul