Anul care se incheie a consemnat si trecerea in nefiinta a unor personalitati de seama ale scenei mondiale. Papa Ioan Paul al II-lea, dramaturgul Arthur Miller, Printul Rainier de Monaco se numara printre cei a caror moarte a indoliat milioane de inimi, dar care au lasat prin povestea vietii lor o adevarata misiune generatiilor urmatoare.

1. Fostul premier libanez Rafic Hariri a fost asasinat intr-un atentat cu bomba la Beirut, pe 14 februarie. In urma atacului, situatia din zona s-a tensionat, multa lume acuzand Siria de implicare in atentat.

2.Vanatorul de nazisti Simon Wiesenthal a murit pe 20 septembrie la resedinta sa din Viena, la varsta de 96 de ani. Supravietuitor al Holocaustului, Wiesenthal si-a dedicat viata gasirii si aducerii in fata justitiei a peste 1.100 de criminali de razboi nazisti, responsabili de genocidul evreilor.

3. Fostul mare fotbalist George Best a murit la un spital din Londra, la 59 de ani. Fosta vedeta a echipei Manchester United si a nationalei Irlandei de Nord a dobandit faima unui pop star, insa stilul de viata de playboy l-a distrus in cele din urma. In 2002 a facut un transplant de ficat, dar nu a reusit sa renunte la alcool.

4. Celebrul dramaturg Arthur Miller a murit pe 10 februarie, la 89 de ani. Printre cele mai cunoscute piese ale sale figureaza „Moartea unui comis-voiajor" si „Cruciatul", un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienta in perioada vanatorii de comunisti declansata de McCarthy.

5. Faimosul om de televiziune american Johnny Carson a murit pe 23 ianuarie, la varsta de 79 de ani. Fosta gazda a emisiunii „Tonight Show" de pe NBC, a dominat programele de seara la televiziunea americana timp de 30 de ani. S-a retras in 1992, 55 de milioane de spectatori urmarind momentul in care i-a predat stafeta lui Jay Leno.

6. Papa Ioan Paul al II-lea, liderul spiritual al peste 1,1 miliarde de catolici, se stinge din viata la varsta de 84 de ani, dupa 26 de ani de pontificat. Nascut in in Polonia, Karol Wojtityla a fost ales Papa in 1978, la varsta de 58 de ani, si a devenit cel mai tanar pontif din secolul XX, primul papa non-italian din ultimii 455 de ani si primul dintr-o tara comunista.

Extrem de carismatic, Papa Ioan Paul al II-lea este creditat cu un rol major in prabusirea comunismului in Europa de Est. Peste doua milioane de oameni si circa 200 de lideri politici si religiosi

s-au adunat la Roma pentru a trece prin fata sicriului Papei.

7. Milton Obote, fost presedinte al Ugandei, moare pe 10 octombrie, la varsta de 80 de ani. Obote a obtinut independenta Ugandei de Marea Britanie, in 1962, dar a fost inlaturat de la putere noua ani mai tarziu. A revenit la putere in 1980, insa a fost din nou inlaturat si a fugit in Zambia, unde a trait in exil.

8. Sir Joseph Rotblat, unul dintre oamenii de stiinta recrutati sa construiasca bombele atomice care au pus capat celui de-al doilea razboi mondial, a murit pe 1 august, la 96 de ani. Dupa razboi, Rotblat s-a implicat in campania impotriva armelor nucleare si, in 1995, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Articol integral in EVZ