Angajatii de la stat, obisnuiti cu prime de Craciun si salarii suplimentare, au ramas anul acesta cu buza umflata. Desi primele se acorda pe hartie, salariatii statului n-au vazut inca niciun ban in plus din cauza ca al treisprezecelea salariu, inclus in contractele colective, nu figureaza in bugetele institutiilor publice pe 2005, ci in cele din 2006.

Prin urmare, functionarii publici si profesorii vor primi „primele" abia in ianuarie.

Moda salariului suplimentar

In schimb, in sectorul privat curge cu bani. Cele mai mari prime au fost cele egale cu un salariu. Modelul romanesc al celui de-al 13-lea salariu a fost adoptat si de multinationale, desi astfel de practici nu sunt obisnuite in Vest. In unele cazuri, generozitatea angajatorilor nu s-a limitat doar la salariati, ci si la familiile acestora: s-au organizat petreceri cu cadouri pentru copii.

Tonul a fost dat, la propriu, de grupul HVB-UniCredit-Banca Tiriac. Acesta si-a scos angajatii la culturalizare. Pe 12 decembrie, o parte din salariatii si colaboratorii celor trei banci au ascultat un concert organizat la Ateneul din Bucuresti, unde au cantat orchestrele operelor din Viena si Verona.

Angajatii BCR au avut de castigat de pe urma negocierilor colective. Primele de Craciun au fost inlocuite de al treisprezecelea salariu. Au fost organizate si petreceri la nivel de sucursale, unde angajatii au avut ocazia sa socializeze si sa-si fidelizeze cei mai mari clienti.

La BRD, accentul a fost pus pe distractie. Angajatii au fost invitati la diferite petreceri organizate la nivel de grup de sucursale. Din pacate, recompensele financiare au fost trecute cu vederea de conducerea bancii, in anul acesta neexistand prime de Craciun la nivel de grup, sustin surse din interiorul bancii.

O parte din salariatii institutiei s-au trezit insa cu mai multi bani pe card, in contul primelor de performanta care pot fi decise de directori.

In industria auto, cei mai castigati au fost salariatii dealerilor. De exemplu, la Porsche Romania, angajatii au primit cel de-al treisprezecelea salariu. In medie, 400 de euro. La BMW, politica este similara: un salariu lunar in plus pentru cei cu vechime mai mare de sase luni.

In plus, o parte din angajati (circa 250 de persoane) a participat la un team-building organizat in Sinaia, la un hotel de patru stele. In schimb, cei 3.600 de angajati Daewoo au primit de aproape cinci ori mai putin: o prima neta de 2.820.000 lei vechi. Si 300 de brazi de Craciun pentru copii. La Atlassib, fiecare salariat a primit o prima intre 1,5 si 4 milioane de lei, in functie de vechime.

Salariatii Orange Romania au primit cel de-al treisprezecelea salariu pentru a acoperi cheltuielile suplimentare din preajma Sarbatorilor. La Tempo Advertising, angajatii au primit de Sarbatori o prima egala cu un salariu.

Angajatii retelei de supermarketuri Billa au fost „cadorisiti" de Craciun cu al treisprezecelea salariu, iar la Cora s-au oferit bonusuri in functie de rezultatele magazinului sau ale departamentului.

Articol integral in EVZ