"Nu-mi dau seama la ce te-ai gandit cand ai spus ca dezechilibru import export poate fi echilibrat de stimularea schimbului intre producatori locali si hypermarket."

De exemplu produsele agro-alimentare venite din import contribuie la acest dezechilibru. Guvernul poate sa incurajeze producatorii locali taxand mai mult aceste produse. Nu e mai putin adevarat ca nu numai produsele agro-alimentare sunt in cauza. La toate insa solutia de taxare diferentiata este preferabila celei de ridicare globala a TVA-ului cu care ne tot ameninta guvernul.

"Ma indoiesc ca problema de trai prost poate fi rezolvata de guvern. Doar de guvern. Cred ca 80% rolul acesta trebuie sa fie la comunitatea locala: primar, prefect. Intrebarea in cazul descris de mine este daca acest ieftin nu ascunde cumva alte costuri ascunse si in realitate este mai scump. Mult mai scump. Ma rog....inca n-am reusit macar sa va conving ca trebuie puse intrebari...."

Owl, in primul rand prefectul este reprezentantul guvernului in judet si nu are initiative personale intru ameliorarea nivelului de trai. In al doilea rand, daca rolul primarului ar fi asa de important in localitatile cu primari buni s-ar trai cu 80% mai bine decat in cele cu primari prosti. Lucrurile nu stau asa, chiar daca este clar ca primarul are un rol de jucat.

Spre exemplu, Funar s-a opus pe vremuri deschiderii supermarketurilor in Cluj spre disperarea locuitorilor orasului :-).

"Cat timp mai avem acest avantaj? Un an? 5 ani? 10 ani? Daca se muta cu arme si bagaje in China si dispar imediat 10 000 de locuri de munca si inca 10 000 in viitoarea luna - fara sa putem pune in loc aproape nimic? "

Mai avem acest avantaj atata vreme cat salariile vor fi net sub ale celor din UE si atata timp cat vom avea o crestere economica suficient de mare care sa asigure un consum intern ridicat. Cred ca ambele conditii vor ramane valabile cel putin zece ani. Nu cred ca ma insel cand spun ca somajul nu este acum o problema pentru economia romaneasca.

Mih.