O comisie interministeriala care a analizat, miercuri, situatia de la Ocnele Mari a stabilit cu autoritatile judetului Valcea, mai multe masuri pentru perioada urmatoare.

Astfel, pana cel tarziu in 10 ianuarie 2006, digul de retentie a saramurii, care s-a fisurat saptamana trecuta, va fi consolidat si, eventual, suprainaltat.

Bazinul lacului de retentie va fi pastrat in continuare complet gol, prin deversarea directa in Paraul Sarat a oricarei cantitati mici de saramura care ar mai iesi din caverna.

Societatea Hidroelectrica isi va reface rezervele de apa in lacurile de acumulare de pe Olt in amonte de Ramnicu Valcea, ca sa poata interveni prompt pentru diluarea cu apa dulce a oricarei eventuale deversari de amploare a saramurii in zona platformei chimice de la Govora.

Luna viitoare, Prefectura Valcea va incerca sa ii convinga pe locuitorii din Ocnele Mari, cu casele in zona de risc sa accepte stramutarea.

Intre timp, La Ocnele Mari, situatia s-a stabilizat, surparile lente din malurile cavernei de sare au devenit nesemnificative. Autoritatile au ridicat starea de alerta, codul rosu de alerta fiind coborit la cel galben, de atentie.

Fenomenul nu mai reprezinta un pericol nici pentru populatie si nici pentru mediu - asigura prefectul de Vilcea, citat de aceeasi sursa. El a precizat ca va continua monitorizarea evolutiilor din zona.

Cei 300.000 metri cubi de saramura existenti inca in caverna vor fi evacuati in circa 10 zile, iar in riul Olt va ajunge un debit de sub

1 metru cub pe secunda.

Specialistii mai spun ca salinitatea riului va scadea treptat, prin sporirea cantitatii de apa deversata de Hidiroelectrica din barajele din amonte. Concentratia de cloruri in Olt se incadreaza acum in limite normale.

O noua portiune a tavanului salinei de la Ocnele Mari, din judetul Valcea se prabusise in 23 decembrie. Saramura acumulata in bazinul de la baza minei a pus in pericol vietile oamenilor care locuiesc in zona. Armata si jandarmeria au inceput sa-i evacueze.

In subteran se afla peste cinci milioane de metri cubi de saramura si noroi, rezultate din exploatarea sarii prin procedeul dizolvarii in subteran timp de mai bine de 35 de ani.

Mina de la Ocnele Mari a fost inchisa in 1992. In urma cu patru ani, in 2001, mina a provocat pagube de zeci de miliarde, cand o parte din caverna s-a prabusit, iar saramura a inundat peste 60 de gospodarii. Autoritatile se straduiesc de atunci sa gaseasca metode pentru rezolvarea situatiei care astazi ameninta sa se repede