Autoritatile americane au inceput transferul de prizonieri in tari terte, controversate din cauza presupunerii ca acestia ar fi fost torturati, inca din timpul administratiei Bill Clinton, afirma un fost responsabil important al CIA intr-un interviu care va fi publicat joi in saptamanalul german Die Zeit, scrie AFP.

Michael Scheuer, fost sef al "unitatii Ben Laden" din cadrul CIA, a spus, in legatura cu momentul inceperii transferurilor de presupusi prizonieri islamisti in tari alte pentru a fi interogati ca "presedintele Clinton, consilierul sau pentru securitate Sandy Berger si consilierul sau pe probleme legate de terorism Richard Clarke au cerut CIA in toamna anului 1995 sa distruga Al-Qaida.

L-am intrebat pe presedinte: ce trebuie sa facem cu persoanele pe care le arestam? Iar Clinton a raspuns: este treaba voastra".

"Stiam prea bine ca tarile terte nu vor elibera pe nici unul dintre acesti detinuti. Si nu i-am adus pe nici unul dintre ei in SUA pentru ca presedintele Clinton nu dorea acest lucru", explica fostul agent CIA.

In opinia lui Michael Scheuer, "operatiunea a fost 90% o reusita enorma si doar 10% un dezastru".

Fostul oficial al CIA a explicat ca programul s-a schimbat in timpul administratiei presedintelui George W. Bush, dupa atacurile de la 11 septembrie. "Am inceput sa transportam detinuti in propriile noastre facilitati - in Afganistan, Irak si Guantanamo.

Administratia Bush a dorit sa captureze aceste persoane, dar a facut aceeasi greseala ca si administratia Clinton, pentru ca nu le-a tratat drept prizonieri de razboi".

Presedintele american George W. Bush a dezmitit de mai multe ori, la inceputul lunii ca SUA ar fi transportat in alte tari prizonieri banuiti de actiuni teroriste pentru a-i tortura.