Cind sint ca baietii, intr-un cadru neprotocolar, politicienii prefera pentru colegii sau adversarii lor nume mai sugestive. Modul in care se poreclesc intre ei dezvaluie o cu totul alta fata a scenei politice romanesti. Una cu adevarat de tot risul.

La Sedintele Biroului Permanent al PSD, adversarii politici nu sint Basescu, Tariceanu, sau Gheorghe Flutur. Ci Chiorul, Moliceanu, respectiv Puiu Santinela.

Motanul incaltat contra El Insusi

Calin Popescu Tariceanu mai are si alte porecle, care-i stilcesc numele de familie. Dupa faza cind si-a anuntat demisia, ca apoi sa o intoarca, a inceput sa i se spuna Razgindeanu. Democratului Radu Berceanu i se mai spune si Slabiceanu. Tot in Biroul Permanent al PSD i se spunea, in toiul inundatiilor, Motanul Incaltat. Pentru ca se avinta in noroaie cu cizmele de cauciuc.

Apropiatii lui Tariceanu ii spun, simplu, Cuki. Subaltenii care nu indraznesc sa-l numeasca prin porecla, dar se sfiesc si sa-i rosteasca numele, ii spun codat EL. Spre deosebire de Adrian Nastase, care era pe vremuri El Insusi.

Drujba lui Dumnezeu

Cu cit un personaj politic este mai incomod, cu atit i se lipesc porecle mai putin agreabile. Un exemplu este ministrul liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In PSD, mai ales, acestuia i se spune Contabilul Ceapist, pentru ca pe vremuri a lucrat la un CAP. Lui Verestoy Attila, liderul grupului UDMR din Senat, i se spune Cherestoi, atit in PSD cit si printre liberali si democrati.

Cherestoi vine de la afacerile cu cherestea, angajate de multimilionarul minoritar de etnie maghiara. Tot din acest motiv i se mai spune Drujba lui Dumnezeu. Pentru ca aduce la chelie si cioc cu Vladimir Ilici Lenin, udemeristii ii spun sefului lor de partid, Marko Bela, chiar Lenin.

Tot in UDMR, lui Gyorgy Frunda i se spune Gigi, pentru ca inainte de 1989 se recomanda romaneste, cu numele Gheorghe.

Emge, Ane si Meme

Cind era seful guvernului, Adrian Nastase era cunoscut printre ministrii sai drept Tovarasul Prim. Alteori i se spunea, cifrat, Baiatul Inalt. Prin popor circula arhicunoscutul Bombonel, iar adversarii politici il stiau de Arogantul. Cunoscatorii ii spun, simplu, Sefu’.

Miron Mitrea, secretarul general al PSD, este numit in partid Soferul sau Manivela, cu trimitere la vremurile in care conducea doar basculante. Cit a fost seful sindicatului CNSLR Fratia, lui Mitrea i se spunea Sicilianul, Nasul. Subalternii il numesc acum Memeul, de la initialele numelui sau, M.M. Dupa acelasi tipic, lui Mircea Geoana i se spune Emgeul, iar lui Nastase, Aneul.

De la Iliescu, lui Geoana i-a ramas apelativul Prostanacul. Cind vor sa redea acelasi sens, dar sa mai indulceasca conotatia, colegii de partid ii spun Mirciulica. Ion Iliescu pare sa aiba cele mai multe porecle. Cea mai raspindita este Bunicuta. Cind are discutii neprotocolare cu colegii de partid, Miron Mitrea se refera la Iliescu cu numele de Comunistul.

Cind este de fata, i se spune domnul presedinte. In lipsa, este cunoscut sub numele de Mosu’ , Batrinul, Bolsevicul Alb sau, pur si simplu, Ilici.

Trahanache, Mutulica, Cap de porc

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, este alintat cu diminutivul Hrebe, in timp ce parlamentarii PNL si PD ii spun, in timp ce stau la bufet la o cafea, Guzganul Rozaliu. Fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, i se spune simplu DIP, iar liderului clujean Ioan Rus, Ucu...

citeste continuarea in Cotidianul