Mai mult de sase miliarde de euro, adica aproape 8% din PIB. Aceasta este valoarea totala a primelor cinci tranzactii, din punctul de vedere al sumelor disponibilizate, efectuate pe piata romaneasca in 2005. Patru dintre ele s-au facut in sistemul financiar si in sectorul comunicatiilor.

Anul 2005 a aratat ca Romania incepe sa nu mai fie ocolita de marii jucatori ai pietei internationale. Si nu vorbim doar de afacerile in care statul are ceva de vindut, ci de afacerile incheiate intre companii private. Cu alte cuvinte, in Romania s-au dezvoltat afaceri care, pentru greii Occidentului, au capacitatea de a aduce profit.

De aceea, au platit pentru ele mai multi bani decit a luat in trecut statul pe toata industria lasata mostenire de comunisti.

Privatizarea BCR

Pe 20 decembrie, seara, gituit de emotie si in stil de maestru de ceremonii de Oscar, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, anunta in fata unei sali arhipline: „BCR merge la Erste Bank din Austria". Valoarea tranzactiei: 3,7 miliarde de euro, din care statul va incasa, in urmatoarele luni, 2,25 milioane de euro.

Restul banilor merg la IFC si la BERD, cele doua institutii care au cumparat, cu doi ani in urma, un sfert din banca pe care atunci n-o prea voia nimeni.

Este cea mai mare tranzactie facuta vreodata in Romania si, in acelasi timp, cea mai banoasa preluare a unei banci din Europa Centrala si de Est. Perdantii au fost, in ultima faza, portughezii de la BCP Millennium, iar in etapele anterioare ale privatizarii au fost scoase in cursa nume grele ca Deutsche Bank sau BNP Paribas.

Pretul mare pentru BCR, explicat de unii analisti ca „o prima de raritate", ne-a adus in sfirsit un beneficiu (cel mai probabil singurul) al intirzierii procesului de privatizare: BCR era ultima banca de talie mare inca de stat din zona, iar anuntul privind vinzarea ei a picat in preajma aderarii Romaniei la UE. O conjunctura favorabila, care a adus si un pret bun.

Bani din care vor sa se infrupte toti (s-au emis pretentii pina si de catre Ministerul Culturii). Cum se vor cheltui banii va fi, cu siguranta, una dintre provocarile anului viitor.

Achizitia Connex de catre Vodafone

Daca nu s-ar fi finalizat privatizarea BCR, afacerea Connex-Vodafone ar fi primit titlul de tranzactia anului. Previziunile specialistilor, care prognozau ca Vodafone isi va indrepta atentia catre operatori din Estul Europei, s-au adeverit.

In luna martie, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume a achizitionat Mobifon (operatorul serviciului Connex) si operatorul ceh Oskar Telecom (ultimele doua companii pe care le mai detinea firma canadiana Telesystem International Wireless) pentru 4,4 miliarde de dolari, suma in care au fost incluse si datoriile de 900 de milioane ale celor doi operatori.

Cifra pentru care s-a cumparat Connex nu a fost data publicitatii. Totusi, in momentul in care Vodafone a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Connex de la TIW, valoarea de piata a operatorului de telefonie era apreciata de analisti la aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Suma exacta platita pentru Connex nu s-a dat publicitatii, astfel ca acesta ramine singurul punct de reper.

Adica, la cursul din acea perioada, aproximativ 1,8 miliarde de euro. Dupa aceea, Vodafone a cumparat si pachetul de 0,9% din actiuni, detinut de vicepremierul George Copos la Mobifon. Acesta a incasat 23,8 milioane de euro.

Tranzactia UPC-Astral

Piata de televiziune prin cablu a oferit cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in acest domeniu in Romania. UPC Romania a achizitionat intr-un procent de 100% actiunile Astral Telecom, pentru suma de 407,1 milioane de dolari, impreuna cu debitele nete anticipate in momentul incheierii tranzactiei de 12 milioane de dolari.

Practic, compania condusa de Richard Anderson a devenit principalul jucator pe aceasta piata dupa ce a inghitit o companie care avea un numar mai mult decit dublu de clienti. In momentul finalizarii tranzactiei, Astral detinea aproximativ 890.000 de clienti pentru serviciile de video, date si voce, in vreme ce UPC Romania avea peste 390.000 de clienti.

Conform oficialilor UPC, compania nou-creata devine cea mare mare investitie americana din Romania, cu aproximativ 500 de milioane de dolari investiti pina acum de catre UPC la noi in ultimii 12 ani. Pasul urmator pe care il vor face UPC Romania si Astral Telecom este fuziunea din punct de vedere juridic a celor doua entitati, proces care va dura intre 12 si 18 luni.

HVB-Banca Tiriac

In noiembrie, grupul german HVB a anuntat valoarea tranzactiei prin care subsidiara sa - Bank Austria Creditanstalt - a cumparat 50% plus o actiune din capitalul Bancii Tiriac: 248 de milioane de euro. Achizitia, parafata in septembrie, a fost anuntata inca din primavara de catre grupul german.

HVB spunea atunci ca, din fuziunea celor doua banci, entitatea rezultata, denumita HVB Tiriac, se va situa pe locul patru in topul bancilor din Romania, cu 72 de unitati si aproximativ 720.000 de clienti, ajungind la o cota de piata de 7,5%.

Banca fondata de Ion Tiriac va intra, ulterior, intr-o familie si mai mare, pentru ca, la nivel international, HVB a fost inghitita de grupul Unicredito, in cea mai mare tranzactie bancara europeana: 15,4 miliarde de euro.

Cititi articolul integral in Cotidianul