Romanii isi vor putea pastra numarul de telefon chiar si atunci cind schimba furnizorul de servicii de telefonie. Optiunea de portabilitate a numerelor va functiona in Romania de la inceputul anului 2007, numai pentru telefonia fixa.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a lansat spre consultare publica un proiect de decizie privind portarea numerelor de telefon. Practic, clientii companiilor de telefonie fixa sau mobila nu vor mai trebui sa-si puna problema ca nu pot opta pentru alt operator deoarece vor pierde numarul de telefon care le este cunoscut de rude, prieteni sau parteneri de afaceri.

In prima faza se va realiza portarea numerelor de telefon fix in acelasi judet. In timp, se va depasi aceasta bariera si va deveni aplicabila portabilitatea si in cazul numerelor de telefon ale operatorilor de telefonie mobila. Nu va fi posibila portabilitatea in cazul fix-mobil.

Aparent simplu

Procedura nu este complicata, conform proiectului de decizie. Solicitantul va face o cerere, iar portarea trebuie realizata in zece zile de la data transmiterii cererii acceptate. Prin intermediul unei baze de date centralizate, la care au acces ambii furnizori, numarul abonatului poate fi transferat in reteaua furnizorului acceptor, chiar daca a fost alocat initial furnizorului donor.

Decizia mai spune ca nu constituie motive ale refuzului cererii de portare existenta unor datorii ale abonatului, existenta unei durate minime de incheiere a contractului sau suspendarea furnizarii serviciului pentru numarul respectiv.

Avantajul numarului

Abonatul va deveni proprietar al numarului de telefon. Acesta va putea fi sunat in continuare de catre toate persoanele cu care a stabilit contacte si nu va mai trebui sa-si informeze cunoscutii despre schimbarea numarului de telefon.

„Posibilitatea pastrarii aceluiasi numar de telefon atunci cind utilizatorul devine abonat al altui furnizor va conduce la depasirea unei bariere psihologice, va «elibera» utilizatorii. Numarul de telefon s-a transformat intr-un element de identitate personala, utilizatorii renuntind greu la acesta.

In multe cazuri, utilizatorul nu va profita de noile oferte de pe piata, chiar daca acestea i se par avantajoase, tocmai pentru a nu fi obligat sa isi schimbe numarul de telefon pe care il are de ani si care a dobindit o valoare sentimentala si una economica", afirma Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Tarife nedefinite

Optiunea de portabilitate nu se va face gratis, ci contra cost. Tarifele percepute abonatilor care solicita portarea numerelor vor fi stabilite de furnizorii acceptori. Studii realizate la nivel european au aratat ca fiecare abonat al unui operator de telefonie fixa, care a facut aceasta miscare, a platit intre 10 si 31 de euro. In cazul telefoniei mobile, suma a variat de la 0 la 47 de euro.

Tot operatorii vor decide si in cazul tarifelor pentru apelurile catre numerele portate. De altfel, aceasta constituie inca o problema. Apelantul nu stie ca cel pe care-l suna si-a schimbat furnizorul, iar apelul nu va mai fi taxat ca un apel in retea, ci ca unul catre o alta retea.

Trebuie gasita o solutie fie pentru informarea apelantului, lucru destul de dificil, fie o solutie de tarifare, astfel incit acesta sa plateasca la fel ca si pentru un apel in reteaua in care stie ca va suna. Este posibil sa se aleaga un sistem de tarifare ca in cazul serviciilor de roaming.

Impact pe piata

Unii analisti considera ca implementarea acestei masuri va avea impact pe piata. Confuzia determinata de schimbarea retelei, fara modificarea numarului, ar putea genera o reticenta pentru cei care suna. Astfel, ar scadea numarul de apeluri si traficul in retea.

In aceste conditii, nu este exclus ca operatorii sa umble la tarifele pentru apelurile in alte retele, astfel incit acestea sa ajunga la un nivel apropiat de cele efectuate in retea. Acest lucru se va verifica in timp.

„Portabilitatea va determina o crestere a competitiei pe segmentul business, pentru ca cei din acest segment depind de numerele de telefon", spune Radu Tudorache, directorul Directiei de reglementare a pietei din cadrul ANRC.

Cititi articolul integral in Cotidianul