La preluarea mandatului, guvernul Tariceanu promitea ca va rezolva problema arieratelor care greveaza de ani de zile activitatea societatii Termoelectrica si va asigura resursele financiare necesare termocentralelor trecute in subordinea administratiilor locale. De atunci a trecut un an, dar lucrurile au continuat sa bata pasul pe loc.

Datoriile acumulate de Termoelectrica au ajuns sa se ridice la circa 17.000 miliarde lei, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput in urma cu doua luni procedurile de executare a companiei. In acelasi timp, societatea are de recuperat de la clientii sai nu mai putin 13.000 miliarde lei.

Acelasi lucru ar fi asteptat si termocentralele din subordinea autoritatilor locale, care cumuleaza datorii de zeci de miliarde de lei. Deocamdata ele au scapat de aceasta masura, executivul acordandu-le inca o pasuire motivata de venirea iernii, iar mentinerea sechestrelor pe active si instituirea popririlor pe conturi ar fi lasat milioane de oameni in frig in plin sezon rece. Un cerc vicios din care actualul guvern nu a reusit deocamdata sa iasa.

In ceea ce priveste celelalte angajamente asumate in domeniul energetic, ele sunt in grafic.

Privatizarea filialelor Electrica a continuat, la Romgaz se fac pregatiri pentru inceperea procesului, pregatirile pentru listarea la bursa a unor societati din domeniu sunt aproape de final, proiectul Nabucco a avansat, liberalizarea pietelor de energie electrica si gaze a respectat programul convenit in cadrul negocierilor de aderare la UE etc.