De la 1 ianuarie 2006, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 330 lei RON lunar (3.300.000 lei vechi) pentru un program complet de lucru. Cresterea cu 200.000 lei a fost decisa printr-o hotarare de Guvern.

Cresterea salariului de baza minim brut pe tara va duce la o majorare a castigului salarial pentru aproximativ 630.000 de angajati, potrivit datelor statistice privind repartizarea salariatilor pe grupe de salarii, in functie de salariile de baza brute realizate.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior salariului de baza minim brut pe tara.

Nivelul salariului de baza minim brut pe tara nu modifica cuantumul drepturilor salariale existente la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari, stabilite prin contractele colective de munca, contractele individuale de munca sau prin alte acte normative.

Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei RON.

Potrivit Codului Muncii, salariul de baza minim brut pe tara se stabileste prin Hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Salariul de baza minim brut pe tara pentru anul 2005 a fost de 3.100.000 lei.