In acest an, gazele naturale, energia electrica si termica, alimentele, imbracamintea si calatoriile cu trenul se scumpesc din nou.

Cauza principala o constituie necesitatea alinierii preturilor in vederea aderarii la Uniunea Europeana

Anul 2006 pastreaza totusi tendinta din 2005, anul scumpirilor la utilitati, cand gazele naturale s-au majorat cu 40 la suta, curentul cu 11 la suta, iar gigacaloria cu 20 la suta, deoarece la 1 noiembrie a crescut pretul de referinta al gigacaloriei de la 860.000 la 1.079.000 lei vechi.

Pentru acest an, painea s-ar putea scumpi cu zece la suta, alcoolul cu patru-cinci la suta, iar imbracamintea cu cinci la suta. De asemenea, in primavara acestui an este asteptata si o majorare a tarifelor pe calea ferata.

Pretul carnii de porc si pasare ar putea stagna din cauza slabei absorbtii a pietei, dar si a importurilor masive, potrivit reprezentantilor crescatorilor si procesatorilor.

Veniturile sub forma de dividende, castigurile realizate pe piata de capital, precum si cele obtinute din dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie vor fi impozitate cu 16 la suta. In categoria venituri impozabile cu 16 la suta intra si depozitele la termen, la vedere si cele ale conturilor curente, constituite tot dupa 1 ianuarie.

Preturile gazelor naturale practicate de cele 28 de societati de distributie din Romania este majorat, incepand cu 1 ianuarie 2006, cu 17 la suta, in functie de categoriile de consumatori. Efectele acestor ma-jorari se vor resimti in luna februarie, cand consumatorii vor primi facturile, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale.

Pentru consumatorii casnici, noile preturi vor fi de 806,56 RON/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud si de 795,91 RON/1.000 mc la Distrigaz Nord, fara TVA.

Guvernul Romaniei a hotarat ca, in primul trimestru al anului 2006, pretul productiei interne de gaze sa ramana nemodificat fata de ultimul trimestru al acestui an (110 dolari/1.000 mc), pentru a nu se crea si alte presiuni asupra pretului. Decizia a fost discutata si agreata de expertii Uniunii Europene.

Aceasta crestere a pretului gazelor naturale a fost determinata de majorarea pretului de import de la 252 dolari/1.000 mc (in trimestrul patru 2005) la 285 dolari/1.000 mc (in primele trei luni din 2006), de angajamentele pe care Romania si le-a asumat in negocierile cu UE la inchiderea Capitolului 14 - Energie, care stipuleaza recunoasterea costurilor operatorilor licentiati de respectarea

clauzelor contractelor de privatizare ale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, la preluarea lor de catre E.ON. si, respectiv, Gaz de France.

De asemenea, scumpirea a fost determinata si de cresterea ponderii importului in asigurarea consumului de gaze naturale cu patru la suta, de la 38 la suta in trimestrul patru 2005 la 42 la suta in primul trimestru al anului viitor si de sensibila depreciere a monedei nationale din perioada noiembrie-decembrie 2005.

Masura de majorare a pretului de la 1 ianuarie 2006 a primit avizul noului Consiliu Consultativ, a carui structura a fost modificata anul acesta, odata cu Legea gazelor. Tot de la 1 ianuarie, gradul de liberalizare a pietei gazelor se va majora de la 50 la suta la 65 la suta, iar numarul agentilor economici care pot deveni eligibili va creste de la 134 la circa 14.000.

Pe langa scumpirea de la inceputul lui 2006, observatorii economici apreciaza ca pretul gazelor naturale va mai fi majorat in luna aprilie cu opt-noua la suta si in iulie cu patru-cinci la suta.

Ajutoare oferite de stat

Pentru a acoperi o parte din scumpiri, autoritatile vor aloca subventii de 3.000 de miliarde lei vechi ajutor la gaze si 3.500 miliarde lei vechi pentru caldura.

Cresterea facturii la incalzire va fi acoperita in cazul familiilor cu venituri reduse din ajutoarele oferite de stat. Astfel, familiile care au un venit de pana la 1.100.000 de lei vechi de persoana vor primi ajutor de incalzire de 1.900.000 lei vechi/luna.

Aceste ajutoare vor scadea progresiv, ajungandu-se ca pentru familiile care au un venit de 3.100.000 lei vechi/persoana sa fie dat un ajutor de 240.000 lei vechi/luna. Pe langa scumpirea de la inceputul lui 2006, observatorii economici apreciaza ca pretul gazelor naturale va mai fi majorat in luna aprilie cu opt-noua la suta si in iulie cu patru-cinci la suta.

Exemple de calcul:

- un apartament sau o garsoniera in care functioneaza doar un aragaz si exista alta sursa de incalzire: factura creste fata de decembrie cu 1,76 RON, de la 10,18 RON la 11,94 RON, la un consum mediu de 15 mc/luna.

- un apartament cu centrala termica si aragaz: se va inregistra un consum mediu pe luna de iarna de 220 mc/luna. Cresterea la factura va fi de 25,79 RON, de la 149,31 RON la 175,1 RON pentru ianuarie 2006.

- o casa mare, cu un consum anual de peste 2.400 mc/an: media consumului pentru o luna de iarna este de 400 mc, in acest caz factura crescand cu 50,22 RON, de la 254,97 RON in decembrie la 305,19 RON in ianuarie 2006.

Cota de 16% aplicata veniturilor din dividende, dobanzi, castiguri din titluri de valoare

Guvernul va extinde baza de impozitare

Guvernul va continua in anul fiscal 2006 masurile de extindere a bazei de impozitare, prin restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil pentru societatile comerciale bancare, de credit ipotecar sau de asigurare, precum si prin eliminarea unor facilitati fiscale.

Conform proiectului Programului Economic de Preaderare (PEP), editia 2005, in acest an vor fi puse in practica o serie de masuri, inclusiv restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil pentru banci sau alte institutii de credit autorizate, societatile de credit ipotecar si societatile de asigurare si reasigurare, "prin eliminarea celor specifice fata de celelalte categorii de contribuabili".

Eliminarea facilitatilor fiscale

O alta masura avuta in vedere este eliminarea unor facilitati fiscale cuprinse in acte normative speciale - considerate neconforme cu principiile UE, precum facilitatile pentru cooperatia agricola.

Vor fi abrogate facilitatile legate de scutirea de la plata taxelor vamale pentru importul de echipament sportiv si materiale sportive, precum si de instalatii si aparatura specifice necesare activitatii de pregatire, reprezentare si participare a sportivilor la diverse competitii sportive.

Guvernul va abroga si facilitatile legate de scutirea de la plata taxelor vamale pentru utilajele si echipamentele importate, ca rezultat al unor investitii directe cu impact semnificativ in economie cu o valoare care depaseste echivalentul a un milion de dolari.

Principiul cotei unice

Documentul releva ca pentru 2006 nu sunt prevazute modificari de esenta ale sistemului fiscal, mentinandu-se principiul cotei unice de impozitare de 16%, la care vor fi aliniate, incepand cu 1 ianuarie, aproape toate categoriile de venituri.

Astfel, cota de 16% se va aplica inclusiv asupra veniturilor din dividende, dobanzi, castiguri din titluri de valoare, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si asupra veniturilor rezultate din lichidarea unei firme.

Concomitent, se va renunta la facilitatea de neimpozitare a castigurilor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobandite prin mostenire sau schimb.

Incepand cu 1 ianuarie 2006, pentru veniturile realizate de persoanele fizice si juridice nerezidente urmeaza sa se aplice aceeasi cota de 16%, cu exceptia veniturilor obtinute din jocuri de noroc, pentru care se va mentine cota de impozit de 20%.

Taxe locale si accize

In domeniul taxelor locale, vor fi majorate atat impozitul pe locuinte, cat si taxa asupra mijloacelor de transport - ca urmare a modificarii modului de calcul al impozitului -, in paralel cu cresterea taxei datorate pentru iahturi.

Se va renunta la scutirea de la plata taxei asupra succesiunii, daca procedura succesorala a fost incheiata in termen de un an de la data decesului proprietarilor bunurilor.

Articol integral in Romania Libera