In Balcani, doi soldati din Serviciul Militar de Contraspionaj au obtinut informatii prin metode dubioase. Ministerul de Aparare de la Berlin a deschis o ancheta disciplinara.

Pe 22 decembrie, postul tv „Tagesschau" a prezentat cazul a doi soldati germani, care s-au dat drept jurnalisti, pentru a obtine informatii cu un asa-zis interviu. Matrapaslacul a fost investigat de cotidianul „Sonntagsblick" din Zürich si dezvaluit dupa cateva zile de mediile germane.

In iulie 2003, Anela Kobilica (31 ani) din Zenica (Bosnia-Hertegovina), primeste vizita a trei nemti in civil, insotiti de un traducator macedonian. Doi dintre ei se legitimeaza: sunt reporteri la cotidianele „Süddeutsche Zeitung" si „Frankfurter Rundschau". Timp de patru ore, ziaristii pun intrebari si nasul in documente, fotografiaza pana si fetitele de 4 si 5 ani.

Sotul femeii, suspectat de relatii teroriste, a fost arestat in octombrie 2001, dar achitat, din lipsa de probe, de un tribunal din Sarajevo. In ianuarie 2002 a fost transportat in lagarul Guantanamo. Unde este detinut pana astazi, fara inculpatie penala.

La sfarsitul lui decembrie, ziarele in cauza - care nu i-au trimis reporteri - au vorbit cu A. Kobilica. Aceasta a relatat ca nemtii ii s-au parut „cam tacuti si prea politicosi", fata de alti jurnalisti. Cand a vrut sa-si cheme avocatul, vizitatorii au reusit s-o convinga ca „nu este necesar". S-a mirat ca la plecare, n-au lasat carti de vizita sau adrese. Interviul nu i-a parvenit niciodata...

Informatiile pentru Serviciul Militar de Contraspionaj

In Bosnia, in loc de articol, apare la Serviciul Militar de Contraspionaj (Militärischer Abschirmdienst - MAD) un „protocol" cu informatiile si fotografiile luate de pseudo- jurnalisti. Autorii anonimi fac parte dintr-un „Battle Group" (grup de lupta) stationat la Rajlovac, langa Sarajevo. Unitatea apartinea trupelor europene Sfor, ulterior desfiintate si inlocuite de Eufor.

Dupa dezvaluirea scandalului, Ministerul de Aparare de la Berlin a deschis o ancheta oficiala: „ In cadrul interogatoriilor, soldatii au ordinul sa poarte uniforma si nu au dreptul sa ascunda apartenenta lor militara", a declarat un purtator de cuvant. Ancheta in curs este anevoiasa: unitatea stationata in Bosnia a fost desfiintata, majoritatea personalului a demisionat.

In Germania, afacerea a socat. Generalul Bernhard Gertz, presedintele Asociatiei Armatei Germane, a declarat ca actiunile soldatilor sunt „incalcari clare ale regulilor de serviciu", cazul trebuind clarificat cat de repede.

Asociatia Jurnalistilor Germani (Deutschen Journalisten Verband, DJV) cere conducerii Bundeswehr, sa dezvaluie, „daca intr-adevar este vorba de o actiune singulara, asa cum afirma armata in prezent.

Metodele armatei pun in pericol viata jurnalistilor

Michael Konken, presedintele DJV este ingrijorat: „In regiunile de criza, jurnalistii ar putea deveni tintele unor actiuni periculoase, daca independenta lor este afectata." Directia armatei are obligatia sa garanteze ca pentru membrii sai, „preluarea identitatii de ziarist este tabu".

Martin Löffelhoz, fost ziarist, specialist in jurnalism de razboi si profesor la „Institutul de Medii si Stiinte de comunicatie" din Ilmenau (Turingia), afirma: „In cazul in care statutul ziaristilor care ancheteaza in teritorii de razboi nu este clar, atunci pot sa devina tinta unor atentate sau rapiri. Armata este o institutie care nu are misiunea sa profite de pe urma activitatilor secrete. Prin urmare, nu este autorizata sa lucreze cu astfel de metode."

Actualul scandal se situeaza in contextul dezvaluirilor din ultimele saptamani. Serviciile de securitate germane au interogat in repetate randuri , cetateni germani de origine araba, detinuti in conditii suspectate de tortura, intr-o inchisoare din Siria si la Guantanamo.

Aceste practici sunt (pana acum) interzise de lege, si vor fi anchetate in viitoarele saptamani, de o comisie parlamentara de control.