Europa tremura la capatul conductelor rusesti, scrie Cotidianul. La cererea furnizorului rus, Romania si-a redus importurile, incepand de ieri, cu cinci milioane de metri cubi pe zi, scrie EVZ. Romania are gaze pe teava cat pentru o luna, scrie Adevarul. In Austria, Croatia, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania au fost semnalate scaderi de pana la 40% ale presiunii gazelor importate pe bani grei din Rusia, scrie Romania Libera.

Europa tremura la capatul conductelor rusesti

Rusia a oprit livrarea de gaze naturale catre Ucraina si Moldova chiar pe 1 ianuarie. Masura a afectat multe tari europene, printre care si Romania. Cantitatea de gaze naturale livrate Romaniei de Rusia a fost ieri cu 25% mai mica decit in mod normal.

Romania nu e la adapost de „razboiul gazelor" dintre Rusia si Ucraina. Ieri, in tara intrau cu 25% mai putine gaze decit este prevazut prin contractul cu Gazprom. Cu toate acestea, sistemul de transport si distributie functioneaza in parametri normali, ne-a precizat Florin Muntean, director general al Transgaz.

(Articol integral in Cotidianul)

Romania are gaze pe teava cat pentru o luna

DUPA CE GAZPROM a redus livrarea de gaze catre Romania cu 4 milioane metri cubi, specialistii din cadrul Ministerului Economiei si Comertului au calculat ca tara noastra mai dispune de o rezerva cat pentru 35 de zile.

Desi Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, i-a transmis o scrisoare oficiala guvernului rus,prin care solicita pentru Romania o livrare a gazelor in termeni contractuali, Gazprom a redus, ieri, cu 4 milioane mc de gaze livrarea catre Romania, din cele 21 milioane mc cate erau negociate. Romania importa din Rusia anual 3,5 miliarde mc din necesarul de 16 miliarde mc.

Pretul negociat de autoritatile romane cu Gazprom pentru 2006 este de 285 USD/1.000 mc.

(Articol integral in Adevarul)

Rusia-Ucraina, prima disputa pe 2006

Nici negocierile, nici convorbirile telefonice purtate de presedintii ucrainean si rus, Viktor Iuscenko si Vladimir Putin, n-au putut opri mana care a inchis robinetul gazelor. Si asta pentru ca ucrainenii nu au acceptat sa plateasca pretul cerut de Moscova - 220-230 de dolari mia de metri cubi, fata de doar 50 de dolari cat platisera pana acum. Pretul corect, in opinia Kievului, ar fi de 75-80 de dolari mia de metri cubi.

In ultimele zile din 2005, rusii le-au facut ucrainenilor doua oferte, ambele refuzate. Mai intai, Putin a propus ca Moscova sa acorde Kievului un credit de 3,6 miliarde de dolari, cu care sa se amortizeze impactul cresterii preturilor.

Cealalta oferta "ingheta" pretul gazelor timp de trei luni, cu conditia ca Ucraina sa semneze inainte de intrarea in noul an un contract in care s-ar fi declarat de acord cu majorarea pretului din trimestrul al doilea al lui 2006.

Pe 1 ianuarie, Gazprom a acuzat Ucraina ca fura din gazul rusesc destinat tarilor europene. Rusii au prezentat si cifre: cantitatea de gaze naturale sustrasa de ucraineni s-ar fi ridicat doar pe 1 ianuarie la 100 de milioane de metri cubi, in valoare de 25 de milioane de dolari. In conditii normale, Gazprom exporta zilnic in Europa 360 de milioane de metri cubi de gaz.

Furt sau nu, presiunea gazului a scazut considerabil in tarile europene care au contracte cu rusii: Austria (o diminuare cu o treime), Croatia (18%), Franta (25-30%), Italia (6,5%), Polonia (38,5%), Slovacia (30%), Ungaria (40%), Romania (25%).

Comisia Europeana si-a exprimat preocuparea fata de situatia creata si a convocat pentru maine o reuniune speciala a expertilor din statele UE, pentru a evalua consecintele crizei. O criza in care unii analisti vad pedeapsa economica aplicata de Rusia unei Ucraine tot mai orientate spre NATO si UE.

(Articol integral in Romania Libera)

Alternative

Seres pregateste planul de rezerva

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a convocat pentru astazi o reuniune la care va incerca sa gaseasca, impreuna cu producatorii de pe piata interna, solutii pentru eventualitatea in care criza gazelor naturale s-ar accentua.

Inca dinainte ca Gazprom sa sisteze livrarile de gaze catre Ucraina, Seres a trimis o scrisoare autoritatilor ruse prin care le instiinta ca Romania asteapta sa primeasca in continuare gaze conform contractului incheiat in noiembrie.

Ministrul roman a primit asigurari din partea diviziei responsabile cu exporturile din Gazprom ca acest contract va fi respectat, iar Romania va primi in continuare cantitatile negociate. „Pentru Romania nu se pune problema care s-a pus in relatia cu Ucraina", a declarat, ieri, Seres, la Realitatea TV.

El a mai afirmat ca exista „contracte stabile", a caror nerespectare atrage dupa sine penalitati aplicabile furnizorului. Cu toate acestea, el a acceptat o scadere a cantitatii de gaz livrate de Rusia, scadere despre care afirma ca nu va afecta nici populatia, nici consumatorii industriali.

Romania importa aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi de gaz, la un pret de 280 de dolari pe mia de metri cubi, peste media din Uniunea Europeana.

(Articol integral in EVZ)