La nivelul anului 2006, Romania ar putea atrage un nivel record de investitii straine directe de aproximativ opt miliarde euro, adica circa 9% din Produsul Intern Brut, aproape jumatate din aceasta suma provenind din privatizarile sistemului bancar, reliefeaza un studiu recent al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Odata cu semnarea pe 20 decembrie 2005 a acordului de preluare a celei mai mari banci din Romania, BCR de catre banca austriaca Erste Bank, contra sumei de 3,75 miliarde euro, analistii Bank Austria Creditanstalt sunt de parere ca privatizarea sectorului bancar din Romania a intrat in faza finala.

In privinta Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), singura institutie bancara aflata inca in proprietatea statului si care detine pozitia a cincea in clasamentul pietei bancare din tara noastra, al carei proces de privatizare a inceput in toamna anului 2005 si se asteapta sa fie finalizat in primavara lui 2006 se estimeaza ca va obtine un pret de circa 500 milioane euro.

In aceste conditii, analistii BA-CA precizeaza ca Romania va atrage aproximativ patru miliarde euro numai din privatizarile sistemului bancar, pentru anul 2006 preconizand un nivel record al investitiilor straine directe in Romania de circa opt miliarde euro, aproximativ 9% din Produsul Intern Brut.

Pentru 2006, este asteptata privatizarea mai multor companii din industria energetica printre care Romgaz, Electrica Muntenia Sud, complexurile de la Turceni si Rovinari. Pe lista companiilor a caror privatizare a fost anuntata pentru acest an se afla si Loteria Romana si Imprimeria Nationala.