Autoritatile romane au discutat marti despre gestionarea problemei energetice, in contextul crizei gazului intre Rusia si Ucraina. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile se vor concentra pe gasirea unor surse alternative de energie dar si pe urgentarea finalizarii unor noi conducte care sa aduca Romaniei gaz pe alte trasee decat filiera rusa.

Astfel s-a discutat despre necesitatea urgentarii proiectului conductei de aprovizionare cu gaze din Europa de Vest, din zona Marii Nordului, care sa lege Romania de Ungaria si a proiectul Nabuco, conducta care va veni din zona Turciei si va aproviziona Romania si Bulgaria si pentru care trebuie sa se ajunga la un acord cu vecinii Romaniei.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca Romania nu este intr-o situatie de criza in contextul neintelegerilor privind pretul gazului intre Kiev si Moscova dar a spus ca este necesara dublarea capacitatii de stocare gazelor naturale de catre Romania si pentru acest lucru vor fi realizate depozite noi de la Margineni in judetul Neamt si Ghercesti in judetul Dolj.

Autoritatile au facut si o analiza comparativa a costurilor pe diferite surse de energie. In contextul in care se prefigureaza o crestere continua la gaze si la petrol este necesara o reconsiderare a rolul carbunelui in viitor, deoarece acesta a devenit competitiv pe piata energiei, declara premierul care a insistat pe gasirea unor surse alternative.

Astfel, Centrala de la Arad, ca si altele, pot functiona pe carbune pentru a micsora costurile, a anuntat Tariceanu.

Autoritatile vor urgenta realizarea proiectului la Centralele hidroelectrice la Macin si la Vidin pe Dunare dar si finalizarea Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, mai precis inceperea functionarii la Grupul 3 si 4.

Premierul a declarat ca pretul gazelor ramane cel intrat in vigoare la 1 ianuarie 2006. Tariceanu a declarat ca tara noastra nu plateste mai mult decat tarile UE si a dat exemplul facturii pe luna decembrie 2005 cand gazul importat a costat 254 de dolari pe mia de metri cubi, la intrarea in tara, la care se adauga TVA si costuri de transport, de distributie, taxe vamale, etc..