Peste 100.000 de romani au preferat si in acest an sa petreaca Revelionul intr-un hotel sau pensiune din tara sau din strainatate. Potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), in preajma sarbatorilor de iarna romanii au cheltuit numai pentru pachetele turistice de Revelion aproximativ 30 milioane de euro.

Comparativ cu anul trecut se constata o crestere a numarului de turisti din perioada sarbatorilor de iarna, chiar si in conditiile in care nu se tine cont de turistii individuali, care nu au apelat la agentiile de turism sau au plecat la rude. Cei mai multi au ales ca destinatie o locatie din Romania, numarul turistilor fiind cu 13% mai mare fata de anul trecut.

Potrivit FPTR, aproximativ 98.000 de romani au sarbatorit trecerea dintre ani intr-una dintre statiunile din tara si au cheltuit in total 88.200.000 RON. Cele mai solicitate statiuni in aceasta perioada au fost cele de pe Valea Prahovei, unde 97% din locurile de cazare au fost ocupate de sarbatori. Nici celelalte statiuni montane nu au ramas fara turisti. Cererea a fost cam la fel de mare, ocupandu-se 85% din capacitatea de cazare.

Un alt segment cu numar mare de solicitari a fost cel al marilor orase. In hotelurile si restaurantele de aici au petrecut Anul Nou aproximativ 30.000 de turisti, numarul lor fiind cu 20% mai mare decat anul trecut. Cei mai putini vizitatori au fost in acest an in Delta Dunarii, locatiile acestei zone nefiind trecute in oferta agentiilor de turism.

O parte din cei care nu au mai putut merge in acest an in Delta au ales agroturismul, astfel ca Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a numarat 10.000 de cereri oficiale in acest sens. Se preconizeaza insa ca numarul celor care au ales aceasta varianta este mult mai mare, doar ca multi au preferat variante la fel de scumpe, dar la negru.

Specialistii afirma ca la aceste cifre se mai adauga aproximativ 25.000 de turisti care au petrecut Craciunul in diferite statiuni din tara.

Articol integral in Curentul