Zsolt Szilveszter, singurul reprezentant al Romaniei in editia 2006 a Raliului Dakar, a trecut cu bine de prima piatra de incercare: contactul cu pistele africane.

La general moto, debutantul nostru ocupa, luni seara, un merituos loc 81, din 223 de concurenti clasati. Pilotul KTM a pierdut cinci minute in etapa a treia, pentru a ajuta un rival accidentat.

Primele doua zile ale raliului Dakar au constituit priza de contact pentru Zsolt Szilveszter, singurul reprezentant al tarii noastre in cea mai dura competitie de anduranta din lume.

A treia zi, ce a prilejuit contactul cu capcanele Africii, a constituit, insa, piatra de incercare pentru pilotul ardelean. Caci etapa Nador - Er Rachidia (672 km), disputata luni, a dezvaluit driverilor un teren pietros, plin de bolovani si de solicitari mecanice si fizice.

Szilveszter s-a descurcat insa bine, a mers constant si a incheiat prima etapa marocana pe pozitia a 84-a, la o ora, 5 minute si 27 de secunde de invingatorul zilei, australianul Caldecott (KTM). "Am pierdut cinci minute si l-am dezmor- tit de-acolo, in rest totul e okey", a declarat Zsolt la finele etapei.

Fara indoiala, incidentul l-a costat un loc mai bun in clasamentul etapei, in care - altfel - ar fi urcat pina pe pozitia 72.

La general insa, romanul sta bine, ocupind pozitia 81, din 223 de concurenti la categoria moto, dupa trei zile de concurs. "Lumea spunea ca a fost cea mai periculoasa zi", afirma Zsolt dupa etapa de luni. "Am avut o cazatura, dar numai motorul s-a sifonat putin.S-a reparat acum, caci, Slava Domnului, sint mecanici destui si te uiti numai la ei cum lucreaza si tu te odihnesti.

Asta-i ceva deosebit pentru mine. Miine (n.r. - ieri) va fi iarasi o zi de piatra, asa ca punem gume noi si incercam si noi sa mergem. Adevarul e ca mai repede decit am mers astazi nu vreau sa merg, pentru ca va incepe sa devina treaba periculoasa", a incheiat pilotul KTM.

Etapa a patra, incheiata aseara, tirziu, n-a reprezentat decit o continuare a parcursului dificil, tipic marocan, cu bolovani si capcane, derulat pe distanta a 639 km, intre Er Rachidia si Ouarzazate.

Greul va incepe insa abia in desert, acolo unde Zsolt va trebui sa faca eforturi mult mai mari pentru a incheia etapele. Acesta este de altfel si obiectivul sau, Szilveszter propuni ndu-si sa parcurga intreaga distanta cuprinsa in programul editiei 2006.