De la 1 ianuarie, dobinda la depozitele bancare este impozitata mai mult. 2006 se anunta un an in care economiile nu sint incurajate. Romanii sint stimulati sa consume si pentru ca veniturile din dobinzi au devenit prea mici. Bancherii nu par preocupati de situatie si nu cresc dobinzile la depozite. Banii se duc pe importuri a caror valoare totala in 2005 a sarit de 30 de miliarde de euro.

Desi proiectul Codului fiscal va intra in vigoare de la 1 iulie 2006, Guvernul nu a gasit de cuviinta sa amine aplicabilitatea cotei unice de la 1 ianuarie pentru toate sursele de venit. Dobinda oferita de banci la depozitele in lei si valuta va fi taxata in plus cu 6%.

Taxa pe pierdere

Scaderea abrupta a dobinzilor la niveluri mai joase decit rata inflatiei a facut din plasarea banilor in cont la banca o afacere nerentabila. Cistigul obtinut din dobinzi este deja, procentual, sub rata oficiala a inflatiei. Cum veniturile din dobinzi nu mai acopera nici macar cresterea preturilor, impozitarea suplimentara a veniturilor din aceasta sursa inseamna de fapt o taxare a pierderii.

„Modificarea de impozit este anuntata de foarte mult timp si a fost bine mediatizata. A venit insa intr-un moment destul de neprielnic, pentru ca deja in sistemul bancar dobinzile sint real negative si daca aceste dobinzi mai sint si impozitate suplimentar, sigur ca veniturile clientilor scad", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

De aceeasi parere este si profesorul de economie Daniel Daianu, care considera ca dobinzile au scazut foarte mult, in conditiile in care asteptarile inflationiste sint in crestere. „Luna ianuarie reprezinta deja un soc inflationist. Masura impozitarii dobinzilor putea fi aminata", considera Daianu.

Bancherii nu protejeaza clientii

Teoretic, bancile comerciale ar putea prezerva cistigul obtinut in prezent de deponenti printr-o majorare corespunzatoare a dobinzilor acordate acestora la depozite. Aceasta ar insemna insa o micsorare a marjei de profit exact in momentul in care bancherii acuza la unison masurile de limitare a creditarii impuse de Banca Nationala. „Nu cred ca bancile sint preocupate de acest 16%.

Au alte probleme legate de reducerea activitatii de creditare impusa de normele BNR si de atragerea clientilor in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana", sustine Radu Ghetea. Daniel Daianu considera ca o mare parte a populatiei nu va reactiona imediat la aceasta masura fiscala si ca multi bancheri mizeaza pe captivitatea clientilor.

„Bancile ar putea reduce marjele de profit, dar mizeaza pe captivitatea clientilor. Acesta este insa un joc cu focul si e posibil sa asistam la o crestere a dobinzilor pasive", mai spune Daianu.

Articol integral in Cotidianul