Ordonanta de Urgenta nr. 189 din 21 decembrie 2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate.

Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie auto,

denumita in continuare asigurare, respectiv la efectuarea inspectiei tehnice periodice precum si cu cel de vehicule apartinand persoanelor juridice, pe baza datelor primite

Prima comparare se efectueaza cel mai tarziu la data de 1 februarie 2006.

Pe baza datelor rezultate cu aceasta ocazie, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor trimite de indata informari tuturor persoanelor ale caror vehicule inmatriculate nu sunt asigurate sau nu a efectuata inspectia tehnica, cu privire la consecintele juridice ale neindeplinirii, pana la data de 31 martie 2006, a obligatiilor legale corespunzatoare.

Informarile prevazute mai sus se transmit la adresele de domiciliu si, dupa caz, de resedinta ori la sediile proprietarilor de vehicule inmatriculate.

Incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii, se suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie.

Suspendarea se aduce la cunostinta proprietarului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat inmatricularea.

Aceste prevederi se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006.

In cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspectia tehnica sau asigurarea a expirat de o perioada mai mare de 90 de zile, inmatricularea se suspenda incepand cu aceasta data.

Beneficiaza de neaplicarea suspendarii persoanele care au primit informarile prevazute mai sus si care pana la data de 31 martie 2006 prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii sau/si, dupa caz, a efectuarii inspectiei tehnice.