2005 a fost cel mai bun an al Romaniei in materie de integrare europeana si anul in care Romania a obtinut cel mai bun raport de tara, din 1997 de cand se elaboreaza astfel de evaluari din partea Comisiei Europene, dar aceasta nu este de ajuns, a atentionat ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, intr-un interviu acordat miercuri agentiei Rompres, informeaza un comunicat de presa al MIE.

Ministrul Integrarii Europene considera ca procesul de integrare europeana a Romaniei va merge in linie dreapta pe durata presedintiei austriece a Uniunii Europene, argumentand cu contextul favorabil la nivel politic si economic, prin prisma investitiilor austriece in Romania, si viziunea comuna asupra extinderii Uniunii Europene in zona Balcanilor de vest.

In interviul acordat Rompres, Anca Boagiu a invitat romanii la optimism in privinta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

"Sunt convinsa ca pana la raportul din aprilie vom reusi sa scoatem de sub incidenta clauzei de salvgardare si ultimele 2 masuri - din cele 11 initiale - care ne-au mai ramas, respectiv lupta anticoruptie si managementul frontierelor.

Deja in cazul ambelor s-au facut pasi importanti inspre remedierea acestor aspecte", a afirmat Boagiu.

Cu toate acestea ministrul a atentionat ca acest lucru nu-i da dreptul nimanui de a se culca pe o ureche, cu gandul ca va primi aderarea la 1 ianuarie 2007 "la cheie".

In privinta transformarilor cele mai sesizabile la nivelul populatiei, pe care le va aduce apartenenta Romaniei la UE, ministrul este de parere ca o mare parte dintre acestea sunt deja vizibile si ele corespund acestui moment premergator aderarii.

In opinia sa, 1 ianuarie 2007 va aduce doar o intarire a acestor transformari - preturile sunt, in mare parte, aliniate celor din Uniune, iar salariile, si dupa aderare, trebuie sa reflecte munca depusa.

Pe termen lung, prin proiecte din fondurile de coeziune, prin investitii atrase ca stat membru, Boagiu estimeaza ca se vor reduce decalajele dintre regiunile din Romania si cele din alte state membre.

Ea a mai atentionat si asupra schimbarilor la nivelul mentalitatilor si atitudinilor, dobandirea statutului de cetatean european, care chiar daca nu vor fi evidente de la 1 ianuarie 2007, vor marca irevocabil dezvoltarea Romaniei.