Zeci de congresmani americani ar putea fi pusi acuzare pentru coruptie, dupa ce Jack Abramoff, un influent lobbyist apropiat republicanilor, a incheiat o intelegere cu procurorii federali, care va antrena un alt scandal din care Republicanii vor iesi sifonati.

„Indiferent la cine ajunge firul acestei povesti, nu ne vom sfii sa mergem pana la capat", a avertizat unul dintre procurorii care instrumenteaza cazul, relateaza CNN.

Pentru a evita condamnarea maxima, de zece ani de inchisoare, Abramoff a anuntat ca va coopera in ancheta de coruptie ce vizeaza mai multi congresmeni republicani si a hotarat sa pledeze vinovat la mai multe capete de acuzare: coruptie, frauda si evaziune fiscala.

Cea mai cunoscuta acuzatie se refera la extorcarea mai multor zeci de milioane de dolari de la triburile de indieni, pe care Abramoff le-ar fi folosit pentru a mitui mai multi membri ai Congresului american – atat republicani, cat si democrati.

Abramoff si asociatii sai au virat milioane de dolari in conturile a 200 de congresmeni, pentru ca acestia sa voteze legi care sa se dovedeasca favorabile pentru clientii lobbyistului.

Mai multe legi aprobate de Congres in ultimii ani au ajutat direct clientii de la care proveneau banii – tribul indian Choctaw din Mississippi sau magnati rusi ai petrolului, iar anchetatorii vor incerca sa dovedeasca ca aceste voturi au fost cumparate. „Abramoff stia pe toata lumea.

El stie cum functioneaza treburile la Washington", a apreciat Melanie Sloan, fost procuror federal. In urma investigatiilor efectuate asupra lui Abramoff, anchetatorii au descoperit si ca un oficial din cadrul Casei Albe, David Safavian, a primit de la lobbyist „cadouri", pe care nu le-a declarat, fiind recent arestat din acest motiv.

In colimatorul procurorilor au intrat nu mai putin de 20 de politicieni, printre care Bob Ney, presedintele Comitetului administrativ al Camerei Reprezentantilor, care ar fi primit contributii substantiale pentru campania electorala, calatorii de lux in Scotia, bilete la evenimente sportive.

Alti sase congresmeni republicani sunt anchetati de mai multe luni pentru frauda sau coruptie.

Articol integral in Gandul