Intentia de modificare a legilor justitiei ar putea declansa un nou conflict intre ministrul justitiei, Monica Macovei, si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Si asta pentru ca, in conditiile in care pachetul legislativ ar fi adoptat, membrii CSM si-ar pierde o parte din privilegii, printre acestea numarandu-se si indemnizatiile pe care le primeau pentru functiile detinute in consiliu.

Ieri, presedintele acestui for, Dan Lupascu, a declarat ca o mare parte a propunerilor formulate de Monica Macovei sunt neconstitutionale.

Privilegiile trebuie aparate

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Justitiei a propus modificarea Statutului Magistratului si a Legii de organizare si functionare a CSM. Una dintre propunerile pe care presedintele CSM le considera a fi in afara legii se refera la repartizarea aleatorie a cauzelor, in aceleasi conditii pentru toti judecatorii.

Eventuala modificare in acest sens a legii i-ar afecta insa, in primul rand, pe membri consiliului. Si asta pentru ca ar fi obligati sa opteze intre a ramane judecatori sau membri ai CSM. Mai mult, cei care doresc sa-si pastreze functiile in magistratura si-ar pierde indemnizatiile pe care le primesc ca membri ai consiliului.

Avizul CSM este doar consultativ

Pe de alta parte, noul proiect legislativ vizeaza introducerea in lege a unui text care sa nu permita unui magistrat pentru care s-a propus revocarea din functie sa-si dea demisia. De asemenea, ministerul doreste si eliminarea demisiei pentru conducerile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului General si Departamentului National Anticoruptie. In opinia lui Dan Lupascu, si aceste modificari incalca Constitutia.

Proiectul de modificare a legilor justitiei a fost luat in discutie de plenul CSM, urmand ca fiecare membru sa formuleze propuneri ce vor fi inaintate spre analiza ministerului. Avizul consiliului pentru modificarea legilor este insa consultativ, ministrul Monica Macovei nefiind obligat sa tina cont de opinia membrilor acestui for.

Articol integral in EVZ