Jurnalistul Petre Mihai Bacanu, director fondator al ziarului „Romania libera", si-a pierdut, marti, fiul, Radu Mihai Bacanu, care a decedat in Statele Unite ale Americii, la varsta de 34 de ani. Este ultima dintr-o serie de tragedii care au lovit, in ultimii ani, familia lui Petre Mihai Bacanu.

Radu Mihai Bacanu, stabilit de mai multa vreme peste Ocean, fusese diagnosticat cu leucemie in urma cu un an si jumatate, la doar 33 de ani. In pofida eforturilor depuse de medici, niciun tratament nu a reusit sa opreasca evolutia bolii. Radu Mihai Bacanu nu era casatorit si nu avea copii.

De la debutul bolii fiului lui Petre Mihai Bacanu, directorul fondator al cotidianului „Romania libera" si-a petrecut o mare parte a timpului dincolo de Ocean, unde se afla si marti.

Petre Mihai Bacanu a trait, in ultimii ani, o adevarata tragedie din punct de vedere familial. Pe 30 octombrie 1999, jurnalistul si-a pierdut sotia, care suferea de o boala de inima. Cu aproximativ doua luni in urma a decedat sora lui Petre Mihai Bacanu. Iar acum, imediat dupa trecerea in noul an, a incetat din viata unicul sau fiu.

Familia lui Bacanu fusese greu incercata si inainte de 1989, cand jurnalistul fusese inchis de regimul comunist dupa ce a scos, clandestin, o foaie antiregim.

Trimis in Canada pentru a fi protejat

Inceputul anilor ‘90 a fost marcat de confruntarile dintre putere si opozitie, care au culminat cu mineriadele. Ajunsi la Bucuresti, minerii au devastat, in iunie 1990, sediul ziarului „Romania libera", condus de Petre Mihai Bacanu, si au inchis pentru doua zile redactia.

Bacanu insusi se afla pe lista neagra a ortacilor veniti in Bucuresti ca sa inabuse revolta tinerilor dezamagiti de regimul Iliescu.

Petre Mihai Bacanu, un critic neostenit al regimului Iliescu-FSN, a incercat sa-si protejeze familia. In timpul mineriadei, fiul si sotia sa au fost ascunsi de niste apropiati ai familiei, de teama ca minerii sa nu dea buzna in apartamentul lui Bacanu.

Articol integral in EVZ