Europa rasufla usurata dupa acordul ruso-ucrainean care pune capat asa-numitului "razboi al gazului", scrie Romania Libera. Analistii sunt de parere ca acest contract are probabil o serie de clauze secrete, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu, scrie EVZ. Intermediarii gazului rusesc, o "spalatorie" de bani, cred si cei de la Averea. Gazprom are in vedere dublarea pretului la gazele naturale vandute Bulgariei, scrie Adevarul.

"Razboiul gazului" s-a incheiat

preluare Romania Libera

Europa rasufla usurata dupa acordul ruso-ucrainean care pune capat asa-numitului "razboi al gazului". "Pacea de la miezul noptii" de marti spre miercuri intre Moscova si Kiev a fost salutata in termeni neobisnuit de caldurosi pentru acest anotimp de catre comisarul european pentru Energie, letonul Andris Piebalgs, care s-a declarat "incantat" si chiar "fericit" de epilog.

Din cauza lacrimilor de bucurie, faptul ca rusii continua sa nu pompeze gaze in Republica Moldova trece aproape neobservat.

(Articol integral in Romania Libera)

Intermediarii gazului rusesc, o "spalatorie" de bani

preluare Averea

RosUkrEnergo va reusi sa reduca pretul de livrare catre Ucraina, amestecand gazul rusesc cu cel provenit din Turkmenistan, Kazahstan si Uzbekistan, mult mai ieftin. Presedintele Gazprom a adaugat ca printr-un alt contract, pretul de tranzit al gazului rusesc pe teritoriul ucrainean a fost fixat la 1,6 dolari/1000 de mc la suta de kilometri fata de 1,09 dolari platiti pana in prezent.

RosUkrEnergo a fost creata in 2004 ca un joint-venture intre Gazprom si Naftogaz, compania de gaze a Ucrainei, pentru a administra tranzitul gazului turkmen catre Ucraina. Compania este inregistrata in Elvetia, iar capitalul este impartit intre Gazprombank si banca austriaca Raiffeisen.

Compromisul negociat este considerat multumitor de ambele parti, Gazprom obtinand pretul de piata cerut in timp ce Ucraina primeste oficial gaz la pretul 95 de dolari/1000 mc, fata de 50 de dolari/1000 mc pana la 1 ianuarie.

(Articol integral in Averea).

Imperiul, refacut din conducte

preluare EVZ

Ce nu scrie in contract

Analistii sunt de parere ca acest contract are probabil o serie de clauze secrete, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu. Una dintre intrebarile care se pune este aceea daca Gazprom a obtinut o promisiune din partea Kievului privind participarea sa la reteaua de gazoducte ucrainene, obiectiv avut in vedere de multa vreme de concernul rusesc.

Chestionat asupra acestui aspect, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, s-a marginit sa spuna ca este „o buna intrebare".

Pe de alta parte, Kuprianov a negat faptul ca Gazpromul ar fi facut concesii Kievului. „Rusia nu pierde nimic", a declarat el. „Evident ca orice conflict are o influenta negativa asupra reputatiei protagonistilor, dar felul in care am condus aceste negocieri intareste pozitia Rusiei", a mai spus Kuprianov, in opinia caruia, Gazprom a dovedit ca este un furnizor „fara repros„.

(Articol integral in EVZ)

La rand, Bulgaria

preluare Adevarul

Compania rusa Gazprom are in vedere dublarea pretului la gazele naturale vandute Bulgariei, a anuntat sectia rusa a postului de radio "Deutsche Welle". Potrivit contractului de furnizare incheiat intre Rusia si Bulgaria in anul 1998, Sofia plateste 120 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale.

Potrivit postului "Deutsche Welle", pretul de vanzare ar putea fi stabilit la 260 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

(Articol integral in Adevarul)