Primul ministru israelian, Ariel Sharon se afla in coma profunda, dupa ce a suferit, miercuri seara, un puternic atac cerebral, transmit agentiile internationale de presa. Medicii l-au operat, de urgenta, timp de 7 ore, pentru a-i opri congestia cerebrala, a anuntat spitalul Hadassah din Ierusalim, unde este internat.

Sharon este mentinut terapeutic intr-o coma profunda cu respiratie artificiala pentru a fi sustinute functiile vitale, astfel incit organele sa functioneze la capacitate minima.

Directorul spitalului a declarat ca pentru cel putin 24 de ore prin acest procedeu se urmareste mentinerea presiunii in cutia craniana la limite reduse.

In comunicatul dat de conducerea spitalului, joi dimineata s-a spus ca hemoragia intracraniana a fost oprita, dar starea premierului israelian ramane in continure critica.

Ziarul israelian Haaretz spune ca Sharon este pe jumatate paralizat.

Directorul spitalului Hadassah din Ierusalim, unde premierul se afla internat, citat de agentia France Presse, a anuntat ca premierul israelian este sedat si atasat la aparatul de respiratie artificiala. "Se poate spune ca starea sa este grava. Mai exista si alte complicatii, care trebuie tratate. O asemenea operatie pe creier este lunga", a concluzionat el.

Surse care si-au patrat anonimatul sustin ca, dupa o prima operatie, care a durat cateva ore, premierul a fost readus in sala de operatie. Alti oficiali ai spitalului au indicat ca hemoragia cerebrala a lui Sharon este multipla.

Colaboratorii premierului, citati de un post de radio militar, au marturisit ca "spera intr-un miracol", apreciind ca "situatia este destul de proasta".

Ariel Sharon, care implineste luna viitoare 78 de ani a fost transportat de urgenta la spital cand starea lui s-a inrautatit. El a fost internat direct la terapie intensiva unde medicii si-au dat seama ca starea sa este grava.

In 18 decembrie el fusese din nou internat, in urma a ceea ce medicii numeau un "usor atac cerebral". Inainte ca starea sa se inrautateasca, Sharon avea programata miercuri, 5 ianuarie, o interventie chirurgicala.