Controversatul presedinte separatist al autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, are apucaturile unui dictator. Reporterii "Averea" au descoperit la Tiraspol faptul ca familia presedintelui tine practic in lesa republica decupata de pe harta Moldovei. Familia Smirnov are fraiele fiecarui sector al economiei, iar clasa politica ii este supusa 100%.

Unul din cei doi fii ai liderului de la Tiraspol detine exclusiv controlul asupra vamilor, iar celalalt asupra grupului Sheriff, care are monopol pe lanturile de supermarketuri si benzinarii din Transnistria.

In conditiile in care salariul mediu nu depaseste 35 de dolari, iar asigurarile sociale sunt inexistente, clanul Smirnov a acumulat o avere uriasa.

Astfel, si-a permis sa construiasca un mega-complex sportiv evaluat la 500.000.000 de dolari.

Reporterii ziarului nostru au patruns in interiorul grandioasei baze sportive Sheriff, un proiect megaloman, similar faraonicei Case a Poporului, "ctitorie" a lui Nicolae Ceausescu.

Complexul sportiv Sheriff, situat la marginea capitalei Tiraspol, arata practic ca un diamant intr-o groapa de gunoi. Dincolo de ansamblul de cinci stele in care clanul Smirnov a "injectat" pana acum un munte de bani, Transnistria este afundata in saracie. In interiorul bazei, care este ca o fortareata, nu are nici musca acces, daca nu exista acordul autoritatilor.

Practic, trimisilor ziarului "Averea" li s-a permis sa viziteze complexul, cu mentiunea sa nu se abata nici o secunda de la traseu, fiind insotiti permanent. Nimeni nu sufla o vorba despre bani. Administratorul sef al bazei Artur Golovscenko a avut gura cusuta de cate ori s-a adus in discutie valoarea investitiilor: "Nimeni nu va poate spune asa ceva, cati bani s-au bagat aici.

Cine stie asta si nici nu ne intereseaza!!" Nici despre cine se afla in spatele acestui proiect n-a acceptat sa vorbeasca.

Interfata clanului Smirnov la baza Sheriff este cel mai influent om de afaceri din Transnistria, Victor Gusan. De fapt, acesta este scriptic finantatorul echipei de fotbal "Sheriff", ultima campioana a Republicii Moldova. Gusan figureaza in acte ca proprietarul bazei sportive ce se intinde pe o suprafata de 65 de hectare, insa el nu este decat un paravan.

De altfel, Victor Gusan nici nu locuieste la Tiraspol. El isi are domiciliul in Germania, existand voci care sustin ca este "tinut departe" de clanul Smirnov. In realitate, unul dintre fiii liderului separatist, Oleg, controleaza intreaga afacere.

Complexul sportiv cuprinde doua stadioane de fotbal ultramoderne ce au capacitate de 13.500, respectiv 9.500 de locuri si o sala sportiva impresionanta. Administratorul sef al bazei ne-a dezvaluit ca numai amenajarea gazonului terenului central a costat undeva in jurul a 3.000.000 de dolari. "Gazonul a fost montat de cea mai renumita firma din lume in acest domeniu.

Sub el exista pur si simplu o centrala de unde se controleaza temperatura la nivelul solului, se regleaza pana si modul in care creste firul de iarba", ne-a marturisit Golovscenko. In afara celor doua arene, baza mai cuprinde inca opt terenuri de antrenament pe care s-au asternut covoare de iarba, atat sintetica, cat si naturala.

Academia de fotbal a lui "Sheriff", unde se antreneaza sute de juniori, a fost construita recent. Cladirea este dotata cu aparatura de lux. Sala de conferinte are, de pilda, 250 de locuri, iar camerele micutilor fotbalisti arata ca ale unui hotel de patru stele. Nu le lipseste nimic, avand TV, DVD, biblioteca si cabine de dus cu hidromasaj.

La inaugurarea Academiei a participat inclusiv presedintele Federatiei Internationale de Fotbal, Joseph Blatter. O sala in care este redata istorie lui FC Sheriff aminteste de vizita celui mai influent personaj din fotbalul mondial.

Uluit de grandoarea complexului sportiv de la Tiraspol, Blatter a declarat ca "este una dintre cele mai frumoase din lume". Cuvintele presedintelui FIFA au fost incrustate pe unul dintre peretii salii. Artur Golovscenko ne-a dezvaluit ca in curand baza sportiva de la Tiraspol va ingloba si un hotel de cinci stele.

Articol integral in Averea

Adrian Artene, Carol Harsan