Estima Finance, companie de credit detinuta in proportie majoritara de Fondul Romano-American de investitii (RAEF), a anuntat ieri ca a atras circa 4 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni. Estima va folosi banii pentru a suplimenta fondurile necesare creditarii clientilor lantului de electrocasnice Domo.

Cele doua entitati detinute de RAEF vor lansa in curand si un card de credit cu dubla marca.

Estima a prins, insa, laolalta cu International Leasing ultimul val dinaintea aparitiei noii legislatii privind limitarea creditarii pentru achizitionarea de bunuri de larg consum venite din partea unor institutii de credit nebancare.

Proiectul de lege emis la sfarsitul anului trecut de Ministerul Finantelor in colaborare cu expertii bancii centrale sufera in prezent ultimele modificari inaintea adoptarii sale de catre Guvern prin ordonanta de urgenta, au declarat surse din piata pentru "Averea".

Una din prevederile acestui proiect interzice firmelor de credit nebancar sau leasing sa se imprumute de pe piata prin emiterea unor obligatiuni. Emisiunea International Leasing a fost in valoare de circa 1,3 milioane euro (48 miliarde lei vechi) si s-a incheiat pe 23 decembrie.

Obligatiunile emise de societatea de credit de consum Estima Finance au fost subscrise integral, iar compania a atras 150 miliarde lei vechi. Cele 150.870 de obligatiuni emise au fost cumparate de 19 investitori calificati ce includ 13 fonduri de investitii administrate de cinci societati de administrare a investitiilor, doua banci si doua societati de asigurare, mentioneaza Mediafax.

Obligatiunile s-au pus in vanzare in perioada 15-23 decembrie si au fost emise pe o perioada de 4 ani, in mod similar cu cele ale International Leasing.

Articol integral in Averea