Faptul ca suntem codasii Europei in unele domenii poate fi un avantaj. Pentru multe companii straine, Romania este o miza importanta, fiindca aici e loc de crestere. Tocmai de aceea, anul 2005 s-a incheiat cu un numar dublu de tranzactii finalizate pe piata autohtona, comparativ cu 2004.

La nivel global, numarul de fuziuni si achizitii a crescut cu 19% in 2005 fata de 2004, in timp ce, la noi, cresterea a fost de 96%, potrivit unui studiu al KPMG. Mai exact, in Romania s-au finalizat 100 de tranzactii, in valoare totala de 3,4 miliarde de dolari.

"Un factor motivant pentru acest val de fuziuni si achizitii il reprezinta aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si interesul investitorilor de a intra pe piata la momentul oportun, adica in perioada de preaderare", explica Anda Todor, avocat asociat specializat pe achizitii si fuziuni la firma internationala de avocatura Salans.

Multe firme romanesti, cu capital 100% autohton, in multe cazuri infiintate de un singur antreprenor, au ajuns la o marime care cere o organizare mai larga si corporatista, ce poate fi realizata doar cu know-how strain.

"In plus, multe dintre aceste firme de succes nu mai au capacitatea financiara de a-si finanta in continuare dezvoltarea. Pentru companiile care in momentul de fata fac achizitii in Romania, tintele locale sunt inca de preluat la preturi comparativ scazute fata de cele din tarile Uniunii Europene", este de parere Markus Piuk, avocat coordonator la Schoenherr & Asociatii.

Totusi, suntem cu mult in urma Poloniei, care a inregistrat anul trecut o valoare a fuziunilor si achizitiilor de 9,4 miliarde de dolari, Cehiei (8,9 miliarde dolari), Slovaciei (4,5 miliarde) si chiar Bulgariei, care a consemnat tranzactii de 3,6 miliarde de dolari.

Dar, daca am adauga doar cele doua mari afaceri parafate in acest an, BCR – Erste Bank (3,75 miliarde euro, 4,46 miliarde dolari) si Connex-Vodafone (2,5 miliarde dolari), s-ar ajunge la o valoare totala de peste 10 miliarde de dolari. Ar insemna ca din toate tarile Europei Centrale si de Est, doar Turcia, cu 14,4 miliarde de dolari, ne-ar depasi.

Pana la urma, nu atat marimea conteaza, nu valoarea totala a tranzactiilor, cat faptul ca numarul acestora creste sustinut de la an la an.

Articol integral in Capital