Se pregateste un tun: tinta e gaina cu oua de aur a Romaniei. Primul pas a fost facut la sfarsitul anului trecut, cand Guvernul a decis privatizarea a 32% din Loteria Nationala. Procentul pune sub semnul intrebarii buna intentie a guvernantilor: privatizarea nu poate afecta managementul societatii, dar ii poate imbogati pe cei interesati sa puna mana pe o parte din actiunile Loteriei.

Al doilea pas s-a produs atunci cand Loteria condusa de Nicolae Cristea a decis sa-si mute difuzarea extragerilor de la TVR, la Antena 1. Cristea a trecut cu banii de la Loto 6/49 din domeniul public, in curtea colegilor din Partidul Conservator, Dan Voiculescu si George Copos.

Schimbarea postului de televiziune a survenit brusc si cu explicatii hilare, dar a fost facuta dupa anuntul privatizarii unei parti dintr-o companie superprofitabila. Legatura dintre Loterie si colegul de partid al lui Voiculescu, George Copos, este veche si a fost intotdeauna profitabila pentru vicepremierul conservator.

Ea a inceput printr-o afacere de doua milioane de dolari, acum zece ani, cu televizoare cumparate de la firma ANA ELECTRONIC a lui Copos. Au urmat apoi multe alte afaceri, cum este cea a bannerului de pe stadionul Rapid sau a unui sediu al Loteriei din Targu Mures, cumparat de la Copos la un pret exorbitant.

Avand in vedere aceasta colaborare veche si stransa, n-ar fi o surpriza daca un pachet din actiunile Loteriei, care aduce anual profit de milioane de dolari, sa ajunga tot in buzunarul vicepremierului conservator Copos.