Credit Suisse First Boston a fost aleasa drept consultant pentru privatizarea Romtelecom, in urma evaluarii efectuate asupra ofertelor tehnice si financiare depuse de catre 9 banci de investitii de reputatie internationala, informeaza un comunicat al Ministerului Comunicatiilor.

Intentia statului roman este de a lista la bursa pachetul de actiuni detinut la Romtelecom, Credit Suisse First Boston fiind cea care va propune procentul care urmeaza sa fie scos la privatizare.

„Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea anului sa putem lansa Oferta Publica Initiala („IPO").", a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

Conform unor declaratii mai vechi ale ministrului MCTI, Zsolt Nagy, un pachet de actiuni ar putea fi listat pe Bursa de Valori Bucuresti si, in acelasi timp, un alt pachet ar putea fi listat pe o bursa din afara tarii.

Statul roman detine la RomTelecom un pachet de 45,99% din actiuni, care este administrat prin intermediul ministerului de resort, restul actiunilor fiind detinute de grupul elen OTE. Grecii au devenit actionari majoritari in anul 2003 cu 54,01% din actiuni, contra sumei de 273 milioane dolari.

Consultantul in telecomunicatii, Nicolae Oaca a declarat pentru Hotnews.ro ca statul roman are un rol determinant in determinarea unei valori de piata cit mai mari a Romtelecom in momentul listarii.

"RomTelecom ar putea fi evaluata la circa 2,2-2,5 miliarde euro la vremea listarii, conform "2005 Guide to Romanian Telecommunications".

Numai ca aceasta valoare depinde de mai multi factori, printre care tarifele de interconectare, rebalansarea tarifelor sau succesul relansarii operatorului de telefonie mobila Cosmorom, in care RomTelecom detine 30% din actiuni", a spus Nicolae Oaca.

Acesta a mai precizat ca reducerea tarifelor de interconectare in reteaua Romteleocm anuntata de ANRC ar putea scadea valoarea de piata a operatorului cu 5-10% adica circa Euro 100 milioane pentru partea detinuta de statul roman.

"Rebalansara tarifelor pentru serviciul de telefonie fixa oferit de Romtelecom, care trebuia efectuata la liberalizarea pietei, a fost mult intirziata si daca se va mai intarzia mult ar putea veni intr-un moment nepotrivit pentru companie", a declarat Nicolae Oaca.

Un alt element important este reglementarea - stimularea competitiei in telefonia mobila: punerea tarifelor de interconectare in retelele mobile pe costuri, roaming national.

Tarifele de interconectare mari (US$0.1/minut) fac ca operatorii mici sa devina si mai mici pe temen mediu, iar punerea lor pe costuri ar stimula competitia si ar creste sansele relansarii CosmoRom, implicit ar creste valoarea de piata a RomTelecom.