In Occident, unde se joaca adevaratul fotbal, sportul-rege a incetat de cateva decenii sa mai fie simplu circ pentru masele muncitoare. Fotbalul a imbracat o haina corporatista care scoate sume exorbitante din buzunarele fanilor. Englezii sunt cei care traiesc momentan la maxim modelul fotbalului corporatist.

Nu e de mirare ca fotbalul britanic domina autoritar la nivelul veniturilor obtinute de cluburi.

Peste doua miliarde de euro au strans in conturile lor cluburile din Insula, urmate fiind, la mare distanta, de campionatul italian cu 1,2 miliarde de euro, in scadere cu aproximativ 400 miliarde fata de sezonul 2004. Explicatia rezida in afluenta cu 20% mai scazuta a fanilor pe stadioane pe fondul numeroaselor scandaluri financiare, a violentelor si manifestarilor rasiste.

Topul pe care vi-l prezentam are ca sursa studiul "Football Money League 2005" realizat de compania Deloitte care inregistreaza cifrele pentru sezonul 2004. Evident, unele lucruri s-au modificat, cea mai importanta fiind rocada facuta de Manchester si Real. Clubul madrilen este noul lider cu un buget de 275 milioane euro anuntat in vara lui 2005.

Prin castigarea Ligii Campionilor, Liverpool si-a marit veniturile cu aproape 30%, ajungand la 170 milioane euro. Clasamentul ia in calcul factorul incasarilor si nicidecum cel al investitiilor, palier in care Chelsea este lider incontestabil. Atasam si un top al celor mai bine platiti fotbalisti ai lumii.

1. Manchester United - 259 milioane euro

A fost timp de opt ani cea mai bogata echipa de fotbal. Veniturile sale pe 2004 au crescut cu aproximativ 7,6 milioane de euro. Manchester a incasat 61,2 milioane euro din bilete si abonamente, 94,5 milioane din drepturi de televizare si 72,1 milioane din publicitate si vanzarea imaginii.

2. Real Madrid - 236 milioane euro

Sub Florentino Perez, clubul "galacticilor" a recunoscut revirimentul financiar, insa a incetat sa mai castige competitii importante. Vedetele Realului i-au adus in 2004 incasari enorme, de 85,9 milioane de euro numai din imagine. Drepturile de televizare i-au adus in cont 88,1 milioane, iar abonamentele si biletele alte 62 milioane.

3. AC Milan - 222,3 milioane euro

Echipa premierului Berlusconi se poate lauda cu titlul de lider in Italia la numarul de spectatori prezenti la meciurile sale. Cu toate acestea, banii importanti vin in peninsula din drepturile de televizare, Milan incasand nu mai putin de 134,4 milioane euro in 2004. Abonamentele i-au adus doar 27, 9 milioane, alte 60 milioane provenind din vanzarea imaginii.

4. Chelsea - 217 milioane euro

Ascensiunea clubului londonez este de departe cea mai impresionanta, insa usor de explicat prin incredibila infuzie de capital realizata de miliardarul Roman Abramovici. Acesta nu s-a sinchisit de deficitul de balanta de peste 100 milioane de euro din 2004. Clubul a inregistrat totusi o crestere a veniturilor de 62%.

A incasat 50,9 milioane euro din drepturi de imagine, 85,2 milioane de la televiziuni si alte 80,9 milioane din abonamente.

5. Juventus - 215 milioane euro

Clubul torinez a inregistrat o usoara scadere pe fondul rezultatelor mai slabe din 2004, dar si pe fondul unui numar foarte mic de tifosi. Doar 17,6 milioane din bilete, 67, 4 milioane din imagine, grosul venind din drepturile de televizare - 130,1 milioane.

6. Barcelona - 200 milioane euro

Echipa "extraterestrilor" a adus clubului incasari-record. Bilete/abonamente in valoare de 57,8 milioane euro, drepturi TV transformate in 66,1 milioane si produse derivate de peste 45 de milioane euro.

7. Arsenal - 173,6 milioane euro

Anul 2004 a fost pentru Arsenal anul de gratie in care echipa a realizat un record de invincibilitate greu de egalat in Premier League - 49 de meciuri fara infrangere. Astfel au intrat in vistieria clubului venituri de 51 milioane euro din abonamente, 32,2 milioane din tricouri, fulare etc. si 90,3 milioane din drepturi de televizare.

Articol integral in Averea