Unul dintre jucatorii romani care au lasat Divizia A pentru un campionat de la periferia civilizatiei si a fotbalului este fostul timisorean Maris Suleap. Jucatorul a acceptat sa joace in Azerbaidjan, parasind echipa alb-violeta in iarna anului trecut.

Pentru inceput, a semnat un contract pe jumatate de an cu FK Baku, iar din vara si-a prelungit angajamentul pentru inca sase luni. „Cand am auzit ca voi juca in Azerbaidjan, m-am luat cu mainile de cap! M-am uitat pe internet, sa vad cum e pe-acolo, si pana la urma am acceptat oferta.

A fost greu la inceput, pentru ca eram singur, insa dupa ce mi-am facut prieteni, m-am acomodat. Campionatul azer este de un nivel foarte slab, comparativ cu Divizia C de la noi", povesteste Marius Suleap.

FK Baku este sustinuta, ca si Poli, de un concern petrolier. Daca, din punct de vedere fotbalistic, Suleap a facut un trei pasi inapoi, aspectul financiar este, in schimb, mult mai multumitor. Anul trecut, FK Baku, cu Marius Suleap titular, a castigat Cupa Azerbaidjanului si s-a clasat pe locul doi in campionat.

Au evoluat in Cupa UEFA, insa au fost eliminati in primul tur preliminar de FC Zilina. „Au bani, dar nu sunt profesionisti. Ma simt ca in perioada junioratului. Imi car echipamentul dupa mine la fiecare antrenament, nu avem baza noastra si jucam pe un stadion cu 60.000 de locuri. Sunt departe de lumea fotbalului", marturiseste romanul.

„Un fel de Bucuresti mai sarac"

Fotbalistul spune ca, in Azerbaidjan, are un contract de cinci ori mai bun decat avea la Poli. „Acum nu am ce sa regret. Mai vorbesc la telefon cu Toni Dobos, care mi-a spus ca as fi facut un mijloc bun cu Ovidiu Petre.

A spus ca am fost cam fraierica pentru ca am plecat... Asta e, nu am stiut ca va fi asa. Am ales ceva mai bun din punct de vedere financiar la acel moment", mai declara mijlocasul. Desi in campionatul azer nu pot fi trecuti pe foaie decat cinci jucatori straini, FK Baku are in lot opt stranieri.

Pe langa Suleap, mai evolueaza trei brazilieni si cate un senegalez, croat, argentinian si georgian. „Mai este un roman la o echipa de la jumatatea clasamentului. A venit de la Buzau... E la 200 de kilometri de Baku, asa ca ne vedem foarte rar. Vorbim, din cand in cand, la telefon", afirma „Suli".

Contractul cu FK Baku a expirat la finalul turului, insa zilele acestea asteapta sa fie chemat la discutii pentru prelungirea angajamentului. „M-am obisnuit cu Baku. E un fel de Bucuresti, dar mai sarac. Sunt cinci milioane de oameni aici si practic pot spune ca e singurul oras din Azerbaidjan. Restul sunt sate si comune.

Capitala e mare si gasesti cam tot ce e si la noi. In afara de benzina, totul este scump", spune Suleap.

„Coruptie 500 la suta"

Cu toate ca preturile de la Baku sunt mari, daca te tocmesti, poti face o afacere buna. „Nu sunt preturi fixe. Pentru orice produs pe care vrei sa-l iei din magazin, poti sa negociezi. Nu-i intreaba nimeni de la fisc, nu au ei probleme de astea... Este o tara corupta 500 la suta! Un profesor sau un medic are un salariu de 25-30 de dolari, insa ei castiga pe luna aproape 1000 de dolari.

Totul se plateste la negru. La scoala, si notele se cumpara, iar medicul nici nu se uita la tine daca nu dai banul inainte", a mai spus Suleap.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei