Liderii politici si-au inceput anul cu actiuni si declaratii publice, chiar daca Sarbatorile de Iarna se incheie oficial abia astazi. Ei si-au intrerupt vacanta mai devreme invocand „problemele tarii". Primele miscari facute de liderii politici in acest an pot anunta traiectoriile lor pe 2006.

O noua ofensiva a presedintelui ca lider al puterii

Presedintele Traian Basescu si-a inceput anul asa cum a terminat 2005, in mijlocul oamenilor. Imbracat in tinuta de iarna, seful statului s-a deplasat in zonele critice ale Romaniei, la Caineni, pe Valea Oltului si la Ocnele Mari, acolo unde s-au produs in ultimele zile alunecari de teren.

Cristian Parvulescu: „Atitudinea lui Basescu este neschimbata. Principalul aliat al presedintelui in anul 2005 a fost opinia publica. Seful statului nu a facut inca o declaratie de politica generala, asteptam cu totii bilantul.

Atitudinea lui de la inceput de an ne arata ca presedintele incearca sa-si protejeze imaginea de presedinte popular: Revelionul in mijlocul oamenilor, cina romantica, vizita pe Valea Oltului inseamna o noua ofensiva a presedintelui ca lider al puterii, atat in raport cu premierul, cat si cu parlamentul" .

Boc, in cautarea electoratului PD

Pentru liderul PD Emil Boc prioritatea Aliantei si a coalitiei guvernamentale trebuie sa fie protectia sociala. „Aici este cea mai mare provocare pentru Alianta D.A. si coalitie in 2006, de a gasi un echilibru pentru sustinerea integrarii si a de face suportabile pentru populatie masurile necesare integrarii", a afirmat Boc.

Cristian Parvulescu: „Declaratia lui Emil Boc are o tendinta vag populista. Nu este sigur ca preturile cresc, dar aceasta este principala temere a populatiei. Prin aceste declaratii, Emil Boc incearca sa se adreseze unui electorat si sa-si formeze un electorat propriu pentru PD, pentru ca stim cu totii ca PD-ul este pe val, dar cresterea lui se datoreaza exclusiv presedintelui Traian Basescu".

,b>Razboi intre factiunile liberale

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, liderul liberalilor, a exprimat exclusiv pozitiile guvernului, pe probleme punctuale. Atitudini politice a avut seful organizatiei Bucuresti PNL, Ludovic Orban. Acesta l-a sfatuit pe Basescu sa-si caute „consilieri in randurile sotiilor afaceristilor anchetati".

Cristian Parvulescu: „Aceasta declaratie este in linia pozitiilor traditionale ale lui Ludovic Orban. Nu este un varf de lance al PNL si nu reprezinta un punct de vedere al partidului, dar este reprezentantul unuia dintre polii de putere pe cale sa se formeze in PNL daca Tariceanu va continua sa scada in sondaje si el va fi parasit de aliatii pe care ii are acum.

Si cum trebuie creata o alternativa la tabara Stoica-Musca, Ludovic Orban doreste sa devina liderul acesteia".

UDMR, echilibrul guvernarii Tariceanu

UDMR va fi in continuare unul dintre factorii de echilibru ai guvernarii Tariceanu. Lucru demonstrat chiar si de primele declaratii ale presedintelui Uniunii, Marko Bela, din acest an, in care pledeaza pentru renuntarea la „orgoliile" de partid pentru atingerea obiectivului politic principal din acest an, confirmarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Cristian Parvulescu: „Bunul-simt domina politica UDMR. Chiar daca liderii acestui partid au o serie de obiective de care sunt direct interesati, prevaleaza bunavointa. Poate ca aici este cheia intregii guvernari: interesele general valabile sa fie puse deasupra intereselor de partid".

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei